revolutionalists

8/26/11

sangat annoying~

        penafian:post ini mungkin akan mencederakan sahaja.paling teruk pun benci.paling bagus.sejenak berfikir.menarik nafas terlebih dahulu amat2 diperlukan sebelum membaca.atau jika rasa2 x mampu baca.sila tinggalkan....kerana dengan hati aku mencoret..hati yang sudah lama pendam. 


        pernah x kalian,rakan2 bloggers sekalian berada dalam satu situasi dimana tersangatlah annoying situasi itu?!rasa nak hempuk si pembuat annoyed thingy dengan kamus dewan?lantas mencampak ke dalam kolam secara rahsia dimalam hari?settle satu prob..pfftt..

         betul.dalam hidup ini tidak semua pekara yang indah indah belaka akan berlaku.ya.lantaran itu kitalah yang seharusnya mencorak situasi itu kan?kan?(ahaha..byk tol soalan..x rasa cam annoying plak kan..dish3).namun untuk pekara yang macam anda rasa seolah2 x de la besar mana masalah itu tapi leceh untuk dilayan.kalau x layan benda leceh tu kang rasa cam kesian.ok...ak bagi situasi...

situasi 1:
         si ahmad membuka fbnya lantas apa yang berlaku sebanyak 99notifications dia terima.bukan main excited open..tup..tup..tup...semua yang dapat adalah likes dan likes..dari org yang sama..wtf?!kadang2 x faham..orang yang komen di ruangan komen ahmad pun mahu dilike..yeah..semua..budaya menglike nih x salah...tapi sangat annoying jika melampau...!

situasi 2:
         kadang2 kita berkongsi perasaan kecewa,sedeh,gembira dengan kawan kita.ya.kawan adalah orang yang paling hampir bagi kebanyakkan remaja.punya la cerita punya cerita..then kawan yang ke2 tuh sampuk lantas bertitah ''buat apa la ko ingat minah tu,lebih baik ko ingat ALLAH''...disamping itu si dia(maksud aku,si kawan no2 tadi) pula orang yang seperti tiada tanda2 untuk selalu mengingati ALLAH...(siapalah kita nak judge..tapi kita kan musti tahu camne hidup dia)...mengingati ALLAH itu bukan annoying...tapi cara tegur itu sangat sombong dan annoying...F!

situasi 3:
           korang pernah x pergi R n R..ala...musti pernah kan?..ok..situasinya solat subuh,orang punya la ramai cakap kau..sampai nak solat pun kena bergilir2.then imam itu pula baca nya surah yang amat panjang dan berlagu..(byg la sndri)..sampai ada kalangan yang menunggu tu hilang sabar dan membentak..namun imam itu mukanya slumber annoying berdoa yang panjang pula..(bagus la tu..kalo ikut kata akal)..then apabila habis imam ditegur...korang nak tahu imam kata apa...

''inilah masalah orang sekarang,bila pasal solat semua nak cepat,bila tangok wayang ley plak lame2''

aduh...masyarakat sudah keliru,orang yang beragama pun sudah keliru(ak bukan malaikat nak judge..).kekeliruan ini sudah cukup untuk mengharu birukan masyarakat.imam gagal memahami masyarakat...apa salahnya jika bacaan disederhanakan dan dipercepatkan untuk memberi laluan kepada orang lain solat dalam ruangan yang terhad?

   nabi kecintaan dulu pun kalau ada anak kecil yang menangis,baginda memendekkan bacaan.dan satu ketika yang lain menegur muaz yang membaca surah panjang sehingga meresahkan makmum...

situasi ke4:
         ok.ini berkenaan gadis.khas untuk gadis yang freehair yang sudah tahu,faham tetapi menyombongkan diri x mahu bertudung...nak marah?marah la....ada aku kisah.haha

        bukan main lagi,punya la tak mahu bertudung berlagak sombong..apabila ditanya kenapa liat sangat mahu bertudung jawapannya...

   ''x dapat hidayah lagi''

....wtf?!hey sayang hidayah itu kita kena cari..bukan tunggu datang bergolek baru nak amal...lempang nak?!haha

   ''ala...kami yang freehair nih pun jaga solat awal hape..tuh..yang tudung labuh tu,bukan awal mane pun solat...kami jua yang baik.''

   baik?ok.fine..bagus la tu..eh..kejap..awak rasa diri baik..sedangkan orang2 soleh terdahulu tu pun masih menangis yang berpanjangan dimalam hari mengenang dosa-dosa yang mungkin bagi kita pada hari ini..ape kebenda sangat la...tapi itulah realiti orang2 soleh dahulu..taqwa sentiasa mengatasi.nabi yang dijamin syurga pun solat sampai bengkak kaki..ni solat x sampai 10minit..nak terhegeh2 declare baik?!..hello!masih terasa cukup baikkah dgn solat lima waktu awal waktu?...(ok...sekurang2nya usaha gak kan..terpulang).

   ada wanita freehair yang sedikit bernas tu bukan main nak defense diri...sanggup tu postkan kat blog,fb dan segala bagai tentang ustaz,ustazah yang terlanjur,berjudi dan sebagainya(nampak x dunia mereka yang alim nih pun bukan baik mana~kata sans freehairs)...ya..ya..ak x nafikan ada..sebab mereka itu manusia yang bernafsu..kadang2 nafsu yang downkan iman mereka...tapi x pula timbul isu wanita2 yang sexy mexy yang berROMEN (maaf guna word nih) dan melakukan segala bagai kerja..x pulak timbul isu...?!kenapa si freehair2 yang baik hati ni x amik pengajaran?!x rasa cam pelik ke?...fuhhh!tersangat annoying..lagipun bilangan ustaz dan ustazah yang teruk berapa ketul la sangat...(yeke?)

    maaf andai ada yang terasa.perlu ke aku tulis camtu?..ok.fine.maaf!(komen andai mahu,curah idea andai ada)..thanks 4 reading!
         

7 comments:

wasabi.senpai said...

post yang sangat 'annoy' senpai.terbaik! =]

Anonymous said...

kadang-kadang, tanpa disedari..mungkin ada ramai orang akan annoying dengan sikap kita sendiri..takpe lah, muhasabah diri kembali..untuk mengelakkan kita membuat orang rasa annoying juga..

cik nadeeya said...

abang blogger! terbaik.. =)

nurul harraz said...

bagus...
tulisan nta bagus...bagus untuk kita sma2 muhasabah diri balik...kdg2 kita cukup annoying syadid utk semua situasi tu..no wonder,we r not 120% perfect muslim or mayb da right word:not perfect at ALL..berlapanglah dada kita(ada pglmn utk situasi 1..)
bak kata hilal asyraf:

"Penulis Islamik ni ada 3. Yang menulis sampai orang nampak islam tu berat,leceh dan x realistik, dan juga yang menulis sampai nampak islam ni tak ada nilai,boleh sesuka hati sahaja.yang ketiga adalah yg mnunjukkan Islam itu sederhana,yg bkn dturunkn kpd malaikat,tetapi kpd manusia..."

cuba kita tukar 'penulis' kpd daie atau shbt....jom praktikkan!!insyaAllah...:)

faareast said...

setuju ngan situasi satu... ramai je dak batch kte camtu.. haha.. pening kepala~

situasi dua~ pattla ko delete komen aritu~ agagaga... tp apsal over sensitif? terase ke? haha

sam_senpai said...

to wasabi:yeah!thnks

to anonymous:betul jua(awAk tu dah habes kaji diri lom?huhu)..mak ai..kasarnya ko senpai tanyer camtu?huhu...ok...maaf!

to nadia:yeah geng!thanks

to areen:yup..sama2 muhasabah..ntah la...kadang2 terfikir gak kan..ada org islam yang tersangat syadid sampai mengabaikan beberapa pekara(ok..pekara nih pernah terjadi kepada diri)...dulu ada jugak interview seorang akak nih...man tanya dia''akak,syadid nih bagus x?''...dia ckp''x berapa sebenarnya coz dia macam syok sendri..byk pekara terlepas pandang''...camtu lebh kuang la jawapannya...

yeah..semua bloggers nih ada potensi jadi yang terbaik dari sudut porfesionnya mahupun islamnya

jzkk areen

sam_senpai said...

to sahabatku faarest:thanks faarest...malam tadi bukan ko sorang jek kena...ada sorang member lagi..ak tegur...macam annoying sgt..ya...member yang sorang tu baik sangat..masyaallah...islamnya sungguh terserlah..tapi sedikit annoying kalu bab berguwau...berbalik pada situasi ke dua tadi..yes...smlm gua terasa ngan lu...faarest=)