revolutionalists

7/31/09

perjalananku diperpanjangkan

...''elo man..eh nanti aku nk hantar cincin ko''-bicara anas ...aku yg berkaadaan separa sedar tu..''k2..haah..yela..thanks''-jawabku pendek..then sambung tido semula..huhu...x sangka cincin yg hilang hampir seminggu tu ditemui didalam kete anas..h0h0..alhamdulillah..pas ni aku akan jaga cicin jawaku dengan baik sehingga berkahwin..ahakz... aku mulakan dengan sedikit mukaddimah merepek hari ini seperti diatas..hari ini merupakan hari terakhir untuk bermalam di jauhar(johor) ini.cuti ini banyak dihabiskan diluar.inilah agaknya post yg terakhir buat sementara waktu jika diizinkan ALLAH roh ini masih setia di jasad. 2 hari lepas..azzam dan anas bertandang kerumah ku(rumah pinjaman dari ALLAH)..banyak benda yg dibualkan..terutamanya aku yg ghairah SEMACAM bertanyakan tentang mesir.kalo ikutkan cerita yg diriwayatkan oleh azzam,nampaknya mesir ini bukan sahaja tempat menimba ilmu malah menjadi penyebab samaada kita ini menjadi yg lebih baik dalam erti kata soleh atau pun terbalik yg boleh boleh diterjemahkan sebagai menjadi lebih brutal(kata adikku).. mindaku lebih terbuka sejurus selepas membaca buku karangan ustaz hasrizal yg lebih dikenali dengan laman webnya saifulislam.com....buku bertajuk RINDU BAU POHON TIN yg dikarang menggunakkan bahasa hati,jiwa yg tulus,fikiran yg bersih tanpa dipengaruhi mana2 pemikiran membawa ku seolah2 seperti berada di jordan ketika itu(1993)...diceritakan bagaimana segelintir ibubapa yang membuang(ops..maksudnya menghantar) anak2nya yg sudah teruk ke timur tengah dengan harapan,anak tersebut menjadi baik dengan sendirinya lantaran dikelilingi makan perkuburan para sahabat,ramainya ulama terkemuka,dan barakoh itu sendiri dibumi para anbiya..namun lain pula jadinya,berbanding mereka yg betul2 merantau kerana hakikat ilmu itu sendiri..dan niat mahukan majukan ummah.bukan niat dihati mahu memburokkan lagi bumi anbiya ini,tapi just untuk berkongsi sahaja. habis tentang buku tersebut.sebenarnya banyak lagi yg diceritakan..memang syok tahap superb,tak rugi membelinya..bahasanya santai bersahaja.perbualan kami diteruskan dengan bertanyakan tentang perbelanjaan disana.terkejutz berok aku apabila dikatakan sehari azzam disana berbelanja lebih kurang rm2 untuk makan per day.wow..WOW..wow..WAU..Kalau dicalculate sebulan lebi kuwang rm270(sewa,tambang metro dan lain2) tu kalo tak melancong ah.tetiba ketandusan idea untuk bertanya, lanta belajar sedikit ammiyah(loghat) mesir,ain shams. misy fahim-aq x faham misy lazim-aq x tau bowallakaeh ya'am-hei kamu,dengaq sini baik2 bikam dey?-bape harge fursah sa'id-saya bangga bertemu awak ma'elish-sowi hagah thani-ade pepe agi? ba'din namal aeh-pastu hanya sebahagian sahaja..practice sampai terbelit lidah ni nk ikut logaht mesir sangat..h0h0...ni bolom lagi blaja bahasa republik chech..berpusing anak tekak plak nanti..ermm... perjalanan ku/KITA masih jauh dinaungi kabus2 pagi,tiada ternampakan bahaya didepan kalau tiada ilmu penyuluh jalan,duri ujian itu yg menyebabkan kita lebih berhati2,agar diri lebih matang dalam menilai kehidupan dari kacamata seorang insan bergelar muslim ''dan siapakah yg lebih baik perkataannya daripada org yg menyeru kepada ALLAH dan mengerjakan kebajikandan berkata''sesungguhnya aku termasuk org2 muslim(yg berserah diri''-fussilat:33 -tidak lupa jua sesame kita men'donate'kan al-Fatihah kepada mereka yg pergi dulu dari kita 1)ammar mesir 2)yasmin ahmad(kalo x silap) 3)syafiq(pak uteh's son) 4)syuhada palestin ....semoge menjadi peringatan buat kita yg tertinggal ini untuk tros boost up our keghairahan dalam beribadat kpdNYA..ALLAH ingin merehatkan mereka dari bahana dahsyat dunia ini dengan mematikan mereka...
video

7/28/09

hakad muhabat/dendam chinta

...angin penyaman udara HAIER menyapa pipi yg gebu ini,taktala malam bulan mengambang sebulat donut BIG APPLE,masih segar di ingatan akan kehilangan cincin jawaku(ni pun nak kecoh) sejak sepekan(1 minggu) yang lepas.''waduh2...mana kok hilangnya cincin chinta ku?''rungut ku sendirian dalam loghat indonesia yg dibuat2 secara poyo..habis rumah digeladah,atas meja,dalam tandas,ruang tamu,dan segala ruang.Cincin tu bukan siapa2 bagiku tapi tulisan diatasnya menunjukkan bahawa kaki ini pernah menjejakkan kaki di tanah seberang,indonesia barangkali.aku masih rindus akan bau tanah jawa,orgnya,dan seisinya.

zam-zam dihati hakir/hasrat di hatiku masih ingin berkongsikan pengalaman walaupun sudah ratusan kali dicheritakan kepada kalian(mungkin ada yg pertama kali) ataupun topiknya sudah lapuk ditelan monster.disana aku mengenali berharganya wang,bahaya akan sekeliling,perlaksanaan dakwah(ok2...kalo bab ni aku kalah sikit),dan segalanya yang jikalau dikumpul untuk ditulis,mungkin pena akan keletihan untuk terus menari gelek di atas korotas.end

ok la...next,aku cheritakan berserta dengan gambar(kalo ade ibroh,kita renung)....
Photobucket
-emm...camne ek nanti bile sampai jakarta,musti best kan-basyir berangan tahap tertinggi

Photobucket
-ingat pesan mak even dah jauh dari mereka-redha...AirAsia..tetap dihati

Photobucket
-di lapangan terbang sukarnoe hatta
...wajah lalok kembali ceria,maklum ah bru sampai nogori asing,tidak berlebihan jika aku katakan bahawa kesesatan boleh berlaku di dlm airport tersebut lantaran besar,bigger than airport senai(kalo airport sukarnoe tngk airport senai kompem terkentut2 gelak beb)....sampai kat sana je beberapa makhluk ni pegi MCd kalo tak silap tuk memujuk perut yg merajuk kelaparan.

perjalanan dari jakarta ke bekasi memakan masa hampir.....lebih 2 jam(malam tyme ni)..jakon seketika melihat jakarta dari dekat ibarat monyet yg disuapkan pizza lantas terpegun seketika..itulah aku.kami menginap di rumah anak yatim darul ulum(tak pasti)..darul syifa lagi ah bukan..nonsense.first santapan kami nasi gudeg,ntah ah bahan die ape..kami diberi rest yg cukup untuk menempuh aktivitas seterosnya.aku ngan memember amik kesempatan ni untuk pi round2..pastu men bola jap,then ps2 jap..h0h0..x bleh blah..bende ni pon ade gak..takpe..balon.sebenarnya itu misi sampingan..ade misi yg lebh besar yang nanti akan hakir(saya) cheritakan.

hari seterusnya(kurang pasti bile..tapi jumaat la)...kami diberi tugas untuk mengendalikan khutbah jumaat..wow..jadi khatib la...walhal..time khutbah time ke'suksessan' setan mengoda kami..hhuhu..ha..serve ur right..nasib baik talhah yg menyahut cabaran..hanya tiga perkataan indnsia je yg die tau ketike tu..ngakk,bisa,berbeda...anugerah khutbah paling singkat..7 minit..h0h0..thanks talhah..nasib baik die tak wat muke comel die..h0h0..tajuk khutbah adalah persaudaraan...

Photobucket
di hari yg lain..kami dapat merasai debaran demontrasi palestin di monumen nasional,semangtnyer bukan kepalang,baru terasa benar2 ingin berjuang..dengan bersaksikan bangunan kedutaan us..kami bangun menyambut seruan...

antara gambar sempoi sebelom ku meninggalkan dunia jakarta ini..Photobucket

Photobucket
-kat2 degan iqra centre....surrounding die pon islamik

ok...next..mane plak ek..jap2 bagiku mase tuk mencantumkan cebisan peristiwa(dah lupe senanye)...tet...tet...bunyi neurotransmitter dipindahkan...zresss
ok2..next tentulah ke jogjakarta menaiki train(sowi x de gambar).

pengalaman kami seramai 37 plus2 didalam train memang kecut perut,kesian,terlentok mengantok,tahan buang ayaq,takut2,berani2..dari situ aku mengenal meaning of independent...kesusahan yang akan mengheret sesorg kepada kehidupan yg sebenar..x pernah pernah aku minum 4 gelas kopi(buang tebiat ape) semata bersilat dengan mengantok..ALLAH sahaja yg tahu..irama di atas gerabak hanya lelongan barangan,mahupun pemuzik indie..h0h0..ade dikhisahkan akhawat dikejutkan oleh beberapa insan semata2 mahu meminta wang...masyaallah...sampai kesitu sekali kok.end..penyeksaan selama lebih 12 jam berakhir....sampai...yehaaa..yabedabedoo.next mission....jogja(3 weeks,we stayed there)

..............................................................................

kehadapan jogja,
(XX.01.08)
Photobucket
-nasi kuning(nasi plus tempe serta sedikit rempah)

Photobucket
-DI islamic centre...sebelum sesi suai kenal bermula.....

disini kami berkongsi satu bilik 4 org..ade yg 3...yg menjadi kehairanannyer susah benar cari kipas di sini...alhamdulillah...kami belajar untuk bersyukur diatas nikmat yg satu nih...lepak2...borak2 ngan brader...yg x boleh handle ni...kami terpaksa berjalan kaki meredahi padang pasir di belakang islamic centre sebelum sampai ke laundry..dobi la...3 ari sekali musti kami basuh..sebut je dobi..bersepah macam sampah(betape byknya)..biasenya sekali basuh yg regular dicas lebih kuwang rupe 7000-10000...wow..hoho..

Photobucket
-ok...ikut ana...(siapa ade idea?kami wat pe nih?)

tanggal beberapa febuari...kami meneruskan misi kembara ulung ke daerah berhampiran gunung kidul...jauh jugak..fuh2(tgh menarik nafas)..menetap dipasantren al-hikmah...Photobucket
-hiking menuju puncak gunung kidul-

Photobucket
-akhirnyaaa....pemandangan chantik dikelilingi sawah..subhanallah

Photobucket
-ni sudah dikira baik...pelajar2 pasantren disana makan nasi berlaukkan telur masin yg teramat atau cili..jika ditanya mengapa telur terlalu masin..jawab mereka..''jika telur masin maka penggunaan telur kurang..so bleh ditambah lagi dgn nasi...kekadang tu tanya mereka samaada dah santap blom...mereka bohong yg mengatakan sudah tetapi hakikatnya belum...serious ni yg sedih....sad.nikmat kedua yg patut kita syukuri.

aktiviti yg lain diskusi antara kami dgn mereka..bertajuk..how keep peace between piece of cake and pizza..ops..no2..salah...how 2 keep peace between mas n indonesia...agak mantap dan mengantok

Photobucket
-aktiviti makan plus ziarah penduduk-..mantop,pergi bawak sebungkus bagi depa..balik dengan 2,3 bungkus...aik..siapa yg patut menerime ni?
-aktiviti laen disini gotong royong..angkat tu,angkat ni,turun naik tonggang terbalik..and so on....so on..off

....habis caritera pasal pasantren....
k..now let's continue with jalan2 cari tempat..seakan explorace yg pernah kami harungi dulu...target tempat universitas gaja mada
Photobucket
-team aku...pria yg ganteng2(kacak) semuanya...mungkin.end
....
Photobucket
-sampai...capek(penat) x bleh bla...alhamdulillah

Photobucket
hahaha..sempat lagi men'transformkan' diri menjadi kanak tadika kemas..hoho...sampai berdarah kaki adik nih

....pastu kami dilanjutkan lagi dgn program IESQ...alhamdulillah..menarik,tertarik,ditarik,penarik,teh tarik(indu tanah malaya senanya).....
Photobucket
....starting memang ok...lame2...kami termasuk alam mimpi..penat kot jalan2 tadi..nasib baik mimpi tu boleh stop n continue pade ari len..kalo x..memang x bangun ah..

....furthermore...i speel out once again..not chipmore...k2..
hari laen kami di universiti islam indonezia...wow...kat sini acara kami tadah telinga,tunggu wavelength(gelombang) masuk eardrum..mendengar serba serbi pasal hakikat dakwah,pecahan,sejarah dakwah disana...dan tugas sebagai daie(pendakwah)..ade yg kami faham,sekejap2 kami blur,sekejap lagi tgk muke member yg cute..tapi rata2 kurang faham..aku je kot..
Photobucket

Photobucket
-universtti islam indnsia...lawa ah gambaq ni

hari yg laen adalah hari melancong kami kebeberapa buah U disana...banyak juga..takde kisah yg menarik...

...........first time dengar name gunung marbabu...haha...ade pe kat sane...ade salji ke?,beruang kutub?,penguin?(haa...ni dah lebih ah ni)...aku x jangkakan tempat itu teramat sejuk...serious..teramat serious..perkampungan jawa..ikuti kisah berikutnya

Photobucket
gambar ini menunjukkan bahawa insan ini hanya berani menhulurkan kepala sahaja kerana sejuk...padahal malas nk turun..huhu

Photobucket

dipertengahan jalan...bis(bas) terkandas..mungkin die pun malas nak bersejuk ni..gambar diatas: akhawat mengangkat barang...

...alam mengajar kami untuk banyakkan bersabar..suhu yg sejuk tidak membataskan kami untuk beramal,ditambah dengan angin..sesuatu yg menarik disini..satu kampung,satu atau dua tandas.kami mengamalkan sikap bergilir-gilir mengunakannya...masyaallah..inilah dia tarbiah jawa..pernah sekali tu..kami berbalah pendapat..samaada mahu menambah hari lagi atau tidak..sebahagian kami buat demo mcm demo palestin..tapi dari situlah kami belajar untuk terima pendapat serta cara yg terbaik dalam mengambil keputusan..subhanallah
..kami diberi tugas dengan dipecahkan kepada beberapa kumpulan(aku,shafiq,afifah,faris,n sowang lagi,lupe ah)...kami membawa bungkusan yg berisi 7 macam benda bahan dapur untuk diagih2 kepada orang kampung.

Photobucket
...kami dihidangkan dengan air teh tanpa gula,bersama gula merah(yg berketul)..camne nak makan nih?aku tertanya2..aku makan dengan muka senyum manis semanis gula yg aku makan..ape yg dihidang aku bantai...die suwuh bawak balik...aku on jee..tapi peramahnya orang jawa ni..masyaallah..

Photobucket.....
tolak bang..jangan tertolak..huhu..barangan yg 7 tadi tu diangkut...beras,minyak..dll

.........ok la sampai disini dulu,penat bercherita,katil pun memanggil,nanti ah sambung..k2..next episod...insyallah..nantikn

7/26/09

monyetNYER cinta kite...



-sebagai titik tolak untuk kite berubah...cinta cintan mee cinta..coming soon

7/25/09

hang sana...hang sini

....pagi tu masih gelap,sejuk mencengkam osteoblast(cell in the compact bone..if i'm not mistaken..huhu),namun perasaan semakin terang...ape petandanya?nk kahwin?..bukan jua...nk tido?boleh juge..h0h0..end.
niat dihati malas nk mandi coz sejuk yg teramat amat.lakaran kota melaka tergambar di kotak pemikiran.haa..tak pe la..berkorban sejuk cikit...kecebuss...kecebuss..ok siap..tapi sebelom tu macam biasa ah..dandan rambut..h0h0..maklum ah still single-mingle,nk jage penampilan..tapi lagi penting jage penampilan pas kawin coz nanti kompem2 anak nk tiru style abah..waallahualam
Photobucket

aktiviti seter0snya..menonton wayang didalam mimpi..celik2..alhamdulillah..x sampai agi..takde ah...dah sampai pon..Photobucket


first,shopping jap kt mydeen,then solat,pi menghala ke timur maksud saya ke dataran hilir.
Photobucket

.....aduh..rameinyer peoples..dah mcm potato people..takpe la..nk truskan agenda snap menyenap..gambar dibawah diambil oleh penulis(poyo ckit..huhu)..dpn menara taming asri..ops..salah...taming sari
Photobucket

...emmm...memandangkan terlalu ramai yg merindukan menara taming berseri tersebut...kami sekeluarga berijtihad...cancel.takpe,ade mase agi pegi,mungkin pas ni ngan isteri terchinta kot..hee.

kembara crew jejakrasul menbongkar misteri EYE ON MALAYSIA...penulis tidak melepaskan peluang merakam beberapa kenangan manis disana
Photobucket
...dah macam di london..boleh anda cakap london?

Photobucket
-penulis berbangga kerana mendapat potongan harga tiket seperti membEli baju di kamdar-

dinasihatkan kalo mahu ke menara yg saya sebutkan tadi atau mahu kesini lebih baik bwk i.c atau kad matrik,atau kad pelajar..surat nikah tidak dilayan..potongn sebyk 50%untuk dewasa dan beberape percent je tok pelajar...yg penting percent yg dipotong ade...jom lihat gambaq yg len

Photobucket
...i'm at the top of the world...yahoo..alhamdulillah..terasa diri ini teramat hal0s

Photobucket
-stop bullying,suicide is not allowed..ALLAH marah-

Photobucket
-kecik pon jadilah,kang kecik ati ati plak bende nih,credit to myself-
ok....sekarang menuju ain shams,johor bahru...nk balik dah

Photobucket
-kedai china-

tengah syok2 melayan karenah tangan yg mengatal untuk tros men'snap'..tetibe penulis tersebut ternampak haiwan yg comel didinding secomel kucing oren penulis dirumah...hoho
Photobucket

.....sedikit pengalaman dikongsi,seluas ilmu yg dicari,namun itu tidak memadai,kalau tiada iman dihati...end

7/22/09

let's refresh our faith...

video
video

7/21/09

bukan chinta biasa

jom dapatkan di pasaran..........kisah dizaman kesultanan melayu melaka
p/s-kat mph jusco tmn u...tinggal 2 je

angsana angsini

dengan NAMA ALLAH....lembaran ini berbicara

11.00am-kumpul kengkawan smih
11.40am-pick up salman n hasif
12.00pm-jalan jem coz road block
12.++-sampai jua angsinun
aq dan anas bergabung...transformer
siapakah yg ditalefon oleh makhluk tersebut?
a)abg bas
b)mc kantin
c) secret admirer
d)mak coz mintak duit saku..hehe
e)si pengeblog ni suwuh amik gambor die
f)naib presiden isma
g)owner futsal
h)barrack obama


''ohh...bakso jawa buah hatiku''


''bagus...ade kemajuan dari sudut kelincahan''-coach



''turn aku?''




''malas ah nk layan bowl...layan mesej agi ngetop''





tgn diangkat,badan mengeliat,mulut terkumat-kamit
hormon dirembeskan,hati berdebar2
oit!!bile nk baling ni



''ok pak...bolanya sudah licin macam mangkuk bakso
pak talha''setelah beliau penat
meng'clean'kan bola tersebut

''pins....here i come..opss...my ball come''-hasif screaming
akhirnya...hasif dinobatkan pemenang x bertauliah...wahaa''
guwau je...ok la....sampai disini kisah cinta kami..
ahakssss..... c u nek tyme