revolutionalists

10/17/13

mus'ab

 
kini,mus'ab telah berada di tahun akhir di kampus di sebuah hutan.ya.di hujung dunia nun.sekejap sahaja lagi beliau akan melangkah satu lagi anak tangga bergelar graduan.sepanjang pengamatannya berada disana,banyak benda yang diraih.suka dan duka saling bertindih,menebalkan lagi diari kehidupannya sepanjang bergelar mahasiswa.diantara benda yang sentiasa segar dalam ingatannya,yang masih terhunjam kukuh dibenaknya,yang masih tidak sirna dari lubuk hatinya adalah 'erti persahabatan dijalan ini.'

  mus'ab pada asalnya bukanlah seorang yang pandai berkata-kata,sentiasa merasa rendah diri,dan tidak berguna walau pada dirinya.mungkin jua dia dibenci atas perangainya yang entah apa apa itu.sehinggalah dia dengan sikit-sikit membina diri melalui saluran-saluran dan bulatan-bulatan ataupun perjumpaan perjumpaan yang tertentu.perjumpaan membina jiwa.jiwa yang perlukan siraman dan belaian.

  di kampus itu beliau cuba cuba untuk membangunkan jiwa-jiwa yang masih ketiduran.ketiduran dengan berbagai sebab.walau beliau bukanlah berkeyakinan mana,bukanlah ada ilmu sangat,bukanlah menjawat apa-apa jawatan yang tertinggi di sekolah dahulu,namun untuk kerja-kerja yang membawa kepada tuhan,dia sanggup,walau pada asalnya beliau dipaksa dan terpaksa. 

   kerja membangunkan jiwa bukan kerja mendapat harta.jauh sekali nama.kerja,amanah yang  maha dahsyat beratnya.meletihkan kudrat tapi menghidupkan jiwa.pasti ada pendorongnya disebalik semua ini.dan jujurnya mus'ab merasakan ukhuwah ataupun erti persahabatan yang menyebabkan beliau masih tegar untuk tugas yang mulia ini.   

   disana,bilangan untuk mengejutkan yang terlena sangatlah membantutkan.mus'ab bertemankan hanzalah.ya.mereka berdua sahaja dikalangan jejaka yang terpaksa mengejutkan manusia yang ketiduran disana.tidur yang panjang.sangat lena.kalau pada pandangan orang biasa.semua ini adalah kerja gila.!

   namun mereka berdua dibantu oleh beberapa jiwa dari kalangan gadis pula.ya.diantara mereka ada batas yang harus dijaga.tapi itu tidak menghalang dari bermuafakat.menyiapkan gerak kerja sama.penat bersama.bergembira pun jua bersama.mereka senang bersama.berduka pun bersama.mereka tahu,mereka bukan berada di satu kawasan yang selesa.mereka terpaksa bekerja!

hanya satu pinta mus'ab didalam doanya 'YA TUHAN.Terima kasih diatas anugerah perkenalan yang barang sejenak ini..moga aku dapat bersua mereka semula dalam satu alam yang bernama surga...kelak'

ameen.......  61:10-11

                                                               -the end-

   
   

9/5/13

mahakarya agung

 saat kau rasa dibodohkan oleh dunia dan berasa keletihannya
 buang dan tebarkanlah pandangan ke serata jagat.
 renung hasil kudratnya yang memberikan rupa dan melukis dunia 
 bukankah tuhan itu sang penkarya terulung dan teragung untuk dipuja.?





                                                              *mirror.mirror*

                                                                   *wood.at evening.*

                                                                   *river flows in you*
                                                  
                                                  *in the middle of nowhere.the clear stream*

                                                             *taken from below.mindblowing*

                                                                 *in heaven?..a part of it..*

                               amacam....tenang dan memukau bukan?maka banyakanlah usha alam :)


8/13/13

gym # 3(kesalahan yg tak tersangkakan vol ii)

         
(hiyah.hiyah.hiyah).maaf gambo blur
assalamualaikum gusy!wuhuu!
   
           what's up muscles korang?musti ada peningkatan dari hari ke hari kan dari sudut muscle mass,mahupun pengurangan lemak bukan.?ok.tepuk tangan(sebab korang lagi hebat pada aku)

           untuk post kali ini.aku ingin menjawab beberapa persoalan yang diutarakan tentang diet dan sedikit berkenaan exercise.

          i) tidak makan nasi langsung.dan lihat saya kurus.!
         aku x nafikan.ramai sahaja penduduk malaya yang berbuat begini.kerana.bagi mereka nasi itu mengemukkan.dan ada dari kalangan mereka yang ala-ala mahu mengikut diet atkins.

         badan kurus.berat susut itu tidak bermakna itu sihat jika anda kehilangan berat otot yang mendadak.ya.apabila badan deficit/kekurangan glucose yang mendadak dalam darah untuk digunakan bagi fungsi badan maka tenaga banyak diambil dari otot dahulu sebelum lemak menjadi pilihan terakhir untuk bakar lemak.kalau x percaya.try ah timbang( penimbang untuk otot sekali instead of weight alone).kau arini katakan makan 3 kali.dan portion yang sikit.makan ntah apa2.selepas itu exercise tahap gaban atas treadmill.aku yakin dalam masa seminggu sahaja kau akan dapat kurang beberapa kilo.tetapi percayalah bukan berat semata hilang.dengan sekali-sekali otot kau hilang.!

        sepatutnya dalam pengurusan badan atau pen'lean'an muscle ni(lean dalam bm apa ek?kahkahkah) untuk membuat calories deficit,kita tidak buleh turun secara mendadak gaban.kena decrease GRADUALLY.G.R.A.D.U.A.L.L.Y (cukup besar x?wahaha).yup..kena secara berperingkat untuk bagi badan adapt dengan pengurangan itu.buleh rujuk zaki khan punyer belog untuk belajar tentang diet ni.

       apa yang cikgu ak gebang kat kelas exercise physiology tempohhari...lemak terbakar dengan bantuan carbohydrate...so kalau x amek nasi sebagai carb..macam mana nak kasi renjis itu lemak?payah bukan.so sila pergi ke dapur sekarang dan melataklah nasi sepuas hati...HAHAHA!dan paling kurang ada 15 kebaikan nasi yang tidak terdapat pada makanan carbs yang lain

       nasi boleh dimakan dengan jumlah yang tertentu.cukuplah sekadar mungkin 1/4 pinggan untuk setiap kali makan (untuk leankan muscle.aspek pengambilan protein dan fat tidak dilupakan) dan 1/2 pinggan (untuk body builder).yup.tidak boleh tinggal langsung nasi ataupun anda keluar dari asia..!hahaha..

          dan mengikut pendapat dari rangkaian perancangan otot

Boleh, selagi mana dalam keperluan kalori badan. Nasi berlebihan mungkin akan disimpan, tetapi jika tidak berlebihan, kenapa badan perlu simpan?
Bagaimana dengan roti? Elok ke ganti nasi dengan roti?
Kenyang ke makan roti 2 keping? Kebanyakan yang makan roti akan cenderung untuk makan lebih. Roti putih 2 keping dah hampir seperti 1 hidangan nasi. Lebih kenyang makan nasi berbanding roti 2 keping. Anggaran roti serat pula, sekitar 2 kali kurang daripada roti putih. 4 keping hampir 1 hidangan nasi putih.
Angaran Nutrisi 1 hidangan
1 cawan Nasi putih 29g karbohidrat
1 cawan Nasi perang 16g karbohidrat
1 cawan Nasi Poni 25g karbohidrat
1 cawan Nasi Basmathi 27g karbohidrat
2 keping Roti putih 23g karbohidrat
2 keping Roti serat 11g karbohidrat
1 keping Rice Cake 7g karbohidrat

      so.kenapa bayar lebih?(tetiba)
   
       

         ii)saya buat abs exercise.tapi kenapa x nampakkan hasil?emm..kuciwanya
        haha.jika datang gym.minum protein.dan semata2 perform abs exercise sahaja.lepas tu balik rumah.bantai nasi sebelangga,tak makan sayur langsung dan sangat berdegil.buah kadang2 makan.ayam makan dengan sepuas-puasnya.sampai bila2 pun x kan berjaya.i guarantee.(betol ke eja ni?teruknya.hoho.).sebab selagi mana lapisan lemak yang memeluk otot perut itu tidak dinyahkan,alamatnya sampah kesudah x settle(cakap pandai la kau ni senpai.cuba bukak baju.ak nak tengok abs kau!*lari).dan lemak dibahagian perut adalah lemak yang terakhir dibakar oleh badan(andai lemak dari tempat lain di badan sudah digunakan).

        nak buang lemak.banyakkan cardio.banyakkan buat H.I.I.T(high intensity interval training).dan diet kena jaga(simple rule:kurang garam.kurang lemak.calories intake



sekian.harap maklum.ada yg nak tambah nasi lagi?(heh.heh)

ni ada post lamo

8/1/13

sisi gelap

   nasib sahaja dosa itu tidak berbau sifatnya
   jika tidak pasti sepelusuk bima sakti menjauhi
   dari berkawan denganmu
   dan tuhan,kau sangat pengampun
   ampunilah dosa aku,
   walaupun sekarang maksiat itu masih menyelingkari kotak hati ini
   ini bukan post buat mereka
   tapi secicip doa
   dari makhluk marhaen
   yang masih lagi buat dosa
   dan seperti berselera meratah nereka
   tuhan.ku pohon jauhkan.


   ameen 

7/17/13

deep



pernah meminati band ni seawal tahun 2005.dan menjadi die hard fan sehingga tahun 2011.huhu

7/2/13

stuck

        stuck.yup.it's stuck.
        idea yang mencurah-curah kadang-kadang aku tidak dapat menterjemah lagi ke dalam bentuk penulisan seperti aku.pada masa-masa yang lalu.kadang-kadang tak der idea  mana pong.tapi sibuk perah idea untuk menghasilkan penulisan.agar belog tidak mati dan dinisankan.huhu.

        mungkin ada berkaitan sedikit dengan cara hidup aku barangkali.dahulu,aku seorang yang sangat-sangat dan super sangat jarang aktif diluar.hanya hidup disekitar friendster(dahulu),facebook,youtube dan belog.dan dahulu jua aku adalah seorang pengemar tegar membaca novel.sehingga aku bercita-cita untuk menjadi novelis kelak.sangat dahsyat ketagih aku pada pembacaan dan penulisan ketika itu.tapi sekarang sudah berbulan-bulan berlalu,satu novel dan buku tebal pun aku tidak baca.bukanlah novel picisan yang aku tidak hiraukan,bahkan novel seperti ramlee awang mursyid,hilal,fatimah syarha dan byk penulisan lain.aku kurang gemar membaca.mungkin aku gemar mentelaah ipelajaran kot!(kahkahkah.gelak untuk diri sendir
i).padahal ariti,baru amek buku,byk pula tu.tapi sampai sekarang tidak dibaca.hampeh.

     yup,tapi sekarang ini,aku lebih gemar untuk berjalan-jalan,pergi gym,mandi sungai,dan yang semua berkaitan dengan aktiviti luaran.aku tidak tahu.alih-alih aktiviti luaran aku ni menyebabkan aktiviti dalam rumah yg biasa aku lakukan tertinggal kebelakang.wahahah.tak rasa berdosa ke?wahaha..

tapi itulah....mungkin prioriti aku terhadap kehidupan berubah.

tapi walaubagaimanpun.jangan 'stuck' untuk teruskan kehidupan andai diuji...
 

6/4/13

awesomeness.

      dahulu.aku hanya melihat disebalik tabir langsir kuning.melihat orang menjalani sesi membuang syaiton dalam diri.eh.tidak2!bukan semudah itu dan bukan sesempit itu.tapi itu dahulu.pemikiran terlampau cetek.asal ada orang datang rukyah.pasti aku pikir terkena syaiton ni!haha

     dan sebenarnya sesi merukyah atau dalam erti bahasa lain rawatan cara islam ini kadang2 seisi mengislamkan jin yang belum islam,melepaskan jin islam yang disihir yang tersangkut didalam badan,membuang saka kedalam tong sampah,meng'diagnose' penyakit serta merawat badan yang tercedera samaada si pesakit dan si jin islam dengan kaedah islam dan banyak lagi(ayat standard diseluruh negara)

   idea merukyah ini adalah idea yang datang dari ibu aku.setelah aku memanjakan diri mengreport yang setiap kali aku bangun tidur,apabila aku ingin membuang kahak(apsal ayat terlalu mengikut tatabahasa?=.=),aku mendapati yang KAHAK aku akan bercampur dengan beraneka macam darah.ada yang cair dan ada yang comel sahaja membeku.oleh kerana rentetan dari peristiwa ini.aku pun menganggukkan kepala laju2 tanda setuju.dan malam tu seisi merukyah berjalan.

  dan didapati sebenarnya aku mengalami luka di bahagian kerongkong aku.la patut la.makan dumbell agaknya selama ini.wahaha.dan kemungkinan jua aku terkena serangan dari alam ghaib(bunyi sangat misteri).ok.ok.aku akan 'setart' serius lepas ini

  malam itu.aku mengambil wuduk.dan duduk melepak diatas sofa kayu.abah aku mmbaca potongan demi potongan ayat rukyah dengan tersangat lama.sampai aku rasa mengantuk dan teramat lalok.meskipun begitu aku masih alert dan lidah tergeliat mengikut apa yang dibaca oleh abah aku.pada masa itu mataku masih celik lagi.sehinggalah habis.dan eh.tiada apa.aku fikir begitulah sebab abah aku da habis baca.dengan tidak semena-mena di menyuruh aku menutup mata dan tenangkan fikiran.abah aku ingin bercakap dengan bukan abd rahman.wah.ada bukan abd rahman eh?

  ayah aku bertanya beberapa soalan tentang latar belakang jin melalui badan aku.kira aku ni macam perumah.diketika itu jua ada adik aku yang bekerja sebagai pembantu kepada abah aku.dia dikurniakan semacam deria yang ke enam.apabila ayah aku bertanya kepada jin.yang melihat jawapan itu adalah adik aku.samaada adik aku jawab ya atau tidak.untuk seketika waktu.jin itu berkata melalui lidah aku.aku sedar.aku dapat merasakan lidah aku bergerak cumanya aku membiarkan sahaja.btw.semasa seisi rukyah itu.aku membetulkan tempat duduk aku dan sempat cakap dengan mak aku yang aku lapar.itu menunjukkan aku boleh kawal.tapi dalam masa yang sama.ada pergerakan yang tiba2 berlaku macam angguk dan geleng-geleng kepala dan kadang tergelak kuat.hahahha.(ini bukan aku.hahaha)

  kadang2 itu aku tidak tahu kenapa dengan tiba-tiba sahaja dada aku berombak.tapi aku tidaklah rasa sakit sesak.cuma macam pelik dengan automatiknya sistem respiratori aku bekerja dengan kuat.subhanallah.kadang2 itu aku dengan tiba-tiba merenung ibu dengan pandangan mata yang tajam.dan tergelak-gelak gaya joker dalam cerita batman itu.dengan tiba-tiba berlaku.gelak mengejek.tapi aku tahu itu bukan aku pada masa itu.cumanya cara gelak yang dipersembahkan kadnag2 sama dengan cara gelak aku mengejek member di alam yang normal ini.aku melihat sedikit persamaan disitu.

   byk lagi yg berlaku semasa sesi rawatan cara islam ini.ada dipunya ubat dialam jin.ada dipunya tongkat pedang dan segala bagai.tapi aku sengaja menangguhkan dahulu perbincangan ini.dek kerana ingin membiarkan pembaca dapat merasai sendiri pengalaman ini.takpe.pergi jela check even tak kena sampuk ke apa,sebab kadang2 ada benda yang tersembunyi yang kita tidak tahu dibadan kita.so.tak salah jika nak cuba bukan?

  btw.semoga berjumpa lagi,tata.assalamualaikum

5/15/13

nabi.dimanakah engkau?aku perlukanmu.

           aku tidak tahu,kenapa hati aku kadang2 rasa seperti lunyai.dan lunyai.dan lunyai lagi.apabila melihat akan makhluk yang berjiwa manusia.dan kadang2 berjiwa seperti.entahlah.aku buntu.dengan wanita yang berpakaian seperti telanjang walaupun bertudung.seolah-olah yang tinggal hanyalah sebuah adat.bukan lagi sebuah ibadat.

          itu belum jiwa aku diasak lagi dengan beberapa soalan-soalan yang tidak pantas aku temukan.kenapa umat islam berpecah belah.dan belah.dan pecah.aduh!.takungan jiwa aku mulai pecah.membengkak didalam jiwa.terasa badan tidak punya jiwa lagi.jika ada,hanyalah sebuah badan pembawa tahi sahaja.

         aku diantara manusia yang melihat kebobrokan umat ini.banyak hadith2 futuristik telah termakna berlaku depan mata aku.sudah la masyarakat begini,ditambah lagi dengan dikalangan orang yang menjual agamanya demi kepentingan dunia.demi kebangsatan dunia.yang masih mencari-cari akan nilai beragama mudah termakan lantaran tawaran mudah untuk melangkah ke syurga yang telah digebangkan itu.

        itu belum dicampur dengan fitnah yang berlaku hebat saban hari.dan kadang2 dengan tidak sengaja mungkin aku,mungkin kamu,dan mungkin sesiapa sahaja termasuk dalam permainan ini.

       kerana...
       aku....(semestinya)
       kamu....
       mereka.....

      telah terkena penyakit wahan.cintakan dunia dan takutkan mati.
     
      suara aku merintih.sangat mendalam.perasaan ku terbeban.andai rasullulah melihat aku.entah baginda akan kenal ke ataupun tidak lantaran diri ini yang terpalit lumpur dosa.walaupun pada saat itu.aku sangat memerlukannya.

           (tazkirah diri).tamat.

4/17/13

gym #2 (kesalahan yang tidak tersangkakan)

  
                                                            sangat kering bukan?haha.2012

                                                        
                                              masih memerlukan masa untuk besar.2013

    assalamualaikum ahli-ahli bina badan yang katang'est' ataupun yang masih dalam proses pembinaan sepertiku sekalian..post ni just sekadar pengalaman singkat aku dalam tempoh 8 bulan weight training ak dari tahun 2012 sampai ke saat ini.(10.22 pm.17 april).

    aku dilahirkan dalam jisim badan yang sangat kering macam gitar lagi kurus macam lipas..kot.(ke kurus macam cicak ek.?adeh!).but alhamdulillah.sangat lincah menyelit disebalik ramai orang yg terdapat di pasar.eh.huhu...dan oleh kerana aku kuat makan yang tahap tak ingat dunia tapi tetap kurus,ramai yang  sangat cemburu.mungkin disebabkan metabolisma aku yang tersangat dahsyat tinggi.masuk makanan sahaja terus jadi tahi.(maaf.perumpamaan yang sangat teruk).ok.habes cerita pasal kekeringan.

   ini adalah perkongsian yang aku kira bersiri.untuk kali ini,aku akan bercerita apa kesilapan orang kebanyakan tentang gym,protein,diet dan segalanya.diantara kesilapan pertama adalah...

   pergi gym ibarat masuk funfair:
   kalau korang perasan,yang saat pertama kali korang masuk dulu,ada x perasaan nak main semua benda?tak kira la treadmill,barbell,dumbell...dah la main semua benda.pastu nak yang berat-berat sehingga boleh mematahkan tulang pinggul bagai?yup..itulah aku dahulu.ketika tiada ilmu dan jadual yang tetap untuk katang-ing badan..aku dahulu main sumbat jek load yang ak rasa aku mampu.tapi apa yang aku dapat.adalah soreness ataupun kesakitan pada sendi mendi diseluruh badan...yup.sangat stupid ketika itu.

  so nasihat aku carilah berat yang bersesuain dengan kegagahan kelakian yang korang ada.sebagai contoh cuba la cari berat yang korang mampu angkat dalam 6 kali ulangan.andai x mengeletar tangan itu.its ok.rasanya berat itu just nice ke ataupun terlalu ringan?if da ok dengan berat tu.just kurangkan berat kepada 70%.ibarat dumbell 30 lbs(2.2 lbs = 1kg),so jadilah 21 ataupun 20lbs..ok.faham?cuba buat set pertama 12,diikuti 10,8,dan 8.act byk mazhab untuk kira weight yang sesuai ni.

  biasanya aku akan membahagikan seminggu aku kepada 3 hari strengthening dan 4 hari cardio.strength untuk increase mass.dan cardio untuk lean muscle(bakar lemak) ataupun shape-ing.let say.hari pertama aku strength.aku akan pilih buat untuk otot biceps,chest,mid deltoid da upper rhomboid.esoknya hari cardio aku.so aku buat starjump,pumping,crunches,biceps,tricep,pect,upper trap,upper back,abs,deltoid.tapi untuk cardio biasanya aku set berat just nice.berat yang aku buleh angkat sehingga 12 kali tanpa penat untuk 4-5 set.dan aku akan pastikan 4-5 set dibuat dalam masa kurang 40minit.untuk maximize pembakaran lemak.then haris seterusnya,aku buat untuk strength triceps,upper trap,ant deltoid,star jump(ini sangat penting).so..begitulah hari aku yang seterusnya

   pergi gym dalam keadaan yang lapar.
   untuk membesar input kena banyak dari output.makan kena banyak dari exercise(tapi jgn wat kurang 20 min pulak).ada yang aku lihat pergi gym sebaik sahaja bangun tido dalam keadaan perut yang sangat keroncong itu.mereka-mereka ini percaya yang untuk besarkan badan hanya di gym.tapi mereka lupa aspect diet yang utama.baiklah.untuk aku.sejam sebelum gym,aku akan pastikan aku load paling kurang 2 biji keping roti(walupun x cukup act) ataupun segengam daging merah.dan selepas setengah jam-40 minit mengila nak haram digym,aku akan loadkan balik badan aku dengan makanan,samaada segenggam daging jua,ataupun 3 keping roti.makan sebelum agar ada tenaga buleh supply untuk badan.makan selepas gym untuk recovery.

   terlalu bergantung kepada protein.
   makud saya disini adalah susu.ataupun protein/mass shake.yup.memang shake sangat membantu dalam menjimatkan masa untuk penyediaan makanan,tapi jika seharian makan shake tanpa makan makanan malaysia harian yang lain.badan tetap jua lambat untuk besar.mengikut journal/kajian terhadap shake,menyerapan shake kedalam badan adalah lambat berbanding memakan makana biasa yang terdapat protein,carb,dan sebagainya.so jangan terlalu bergantung sangat bro,nak amek buleh,tapi jangan obsese.amek 2 skop sehari cukupla.pre and post exercise :)

 kurang tidur.student la katakan.
 tidur merupakan aspek yang terpenting dalam pembinaan badan.dikatakan tidur selama 8 jam mampu untuk membakar lemak sehingga 500 kalori.wow.tu dia habaq ang!x yah nak mengila atas treadmill yang hanya mampu membakar 200kalori itu.just tdo.dan dapat badan best.yup.tido adalah merupakan satu recovery period.recovery untuk muscle fibre yg mungkin rosak ataupun sebagainya.tapi pastikan sejam sebelu tdo.load la sikit kepingan roti dan sedikit susu.untuk digunaakn buat tidurmu yang lena itu.huhu.tapi jujurnya aku sehari tidur 5 jam sahaja.sebab nama pung studentg.haha(kau orang nganu eh senpai?huhu)



    sebarag pertanyaan?macam biasa.komen kat bawah tu ha sahaja..huhu :)




   

3/28/13

post pendek buat diri

           jika kamu diulit rasa amarah,
           maka jauhkanlah dirimu dari orang yang kamu sayangi
           jauhilah pepapan kunci
           larilah sejauh mungkin
           untuk seketika
           tidurlah selama mana yang kamu mampu
           janji tidak melangkaui saat kau harus berterima kasih kepada tuhanmu
           agar peribadi kamu tidak tercalar
           dengan tindakan buduh kamu itu
           dan marahmu akan reda jua akhirnya
           dan diketika suasana hatimu kembali tenang
           akalmu tidak terbejat lagi
           maka saat itu,fikirkanlah solusi apa yang terbaik
           dalam menangani problemamu itu :)
           
          

3/16/13

calon suami future(final ep)

              

           pagi itu,disekitar hospital besar pulau pinang masih lagi sunyi.suasana hening membungkam jiwa.terdapat beberapa kelibat manusia sudah membuka gerai dibahu jalan seawal jam 6.20 pagi lagi.diketika itu mulutnya masih terkumat kamit.larut dalam zikir.hari ini merupakan hari yang 102 beliau berada di hospital.namun bukanlah beliau disana dengan maksud menjaga ahli keluarganya yang hampir,tetapi menjaga orang luar yang sangat asing bagi dirinya.

          seusai menunaikan solat subuh,beliau bergegas menyusun langkah,menuju ke wad pesakit.sampai sahaja di katil itu,beliau lantas menyapa dengan salam kesejahteraan.namun figur itu masih kaku.sepertinya mayat.keadaan figur itu sangatlah menyedihkan.badan yang dahulunya cantik melentik itu kini berganti susut.waktu memakan usianya.begitu jua usia burhan diketika itu.
 
         burhan tidak pula mengeluh dan tidak pula resah apabila salamnya tidak berjawab.dia lantas melabuhkan punggungnya di kerusi betul-betul berada disebelah figur itu.tangannya menyeluk poket bajunya lantas dikeluarkan kitab suci umat islam sepanjang abad itu.suaranya melantunkan surah an nisa.surah yang banyak membincangkan akan perihal wanita yang bersangkut paut dengan hukum poligami,keimanan,mas kahwin,hukum hakam warisan,dan yang paling penting adalah keharusan menjauhi adat-adat zaman jahiliyah dalam perlakuan terhadap wanita.ya.itulah intipati yang mata hati burhan nampak.tersentuh sangat dengan intipati yang satu ini.

        Lelaki ialah pemimpin bagi perempuan oleh kerana Allah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (perempuan), dan kerana lelaki selepas menafkahkan sebahagian daripada harta mereka." (Surah an-Nisa, ayat 34)

      empangan matanya pecah lagi,tak tertahan dek kerana menhayati maksud ayat ini.

      ''maafkan aku saudari,aku culas terhadapmu,aku tamak kerana mengikutkan nafsuku.mungkin sahaja ketika itu syaitan berjaya menunggangi nafsuku..'' suaranya..semakin lama semakin tengelam.dek kerana penat yang melampau,beliau tertidur diatas kerusi itu.dalam keadaan kepalanya yang sedikit tunduk kebawa.al-quran masih lagi rapat kedadanya...

      ~***~

     dirinya itu seperti ditarik-tarik kesatu dimensi yang lepas.lantas dia dijatuhkan disuatu laman yang luas.dia meraba-raba belakangnya.takut-takut ada luka yang terhimpun disitu.lantas bangun dan mengibas-gibas bajunya agar debu yang membalutinya jatuh.kali ini dia seperti orang baru didalam dimensi yang lepas.pandangan nya ditebarkan di sekeliling.dia terlihat akan satu jam besar disuatu dinding luar rumah itu.ya.rumah agam itu.jarum pendek menjejaki angka 11 malam.dia merapati rumah itu.

   belum sampai beberapa tapak dia melangkah,sepertinya pendengarnnya dipincing akan bunyi yang sangat bising disuatu bilik.rumah itu balam-balam dengan cahaya mungkin sahaja dari lampu tidur.telahnya.dia melihat kelibat dua manusia di tepi tingkap itu seakan-akan sedang bergelut.lantas dia berlari kedehadapan rumah.seraya dengan itu cuba untuk membuka pintu.terkunci.lantas dia menendang dedaun pintu itu dengan sekuat hati.

  daya tendangan itu menyebabkan pintu berjaya dibuka.lantas mengeluarkan suatu bunyi yang maha dahsyat kuat.kelihatan kelibat wanita sedang berlari menuruni anak tangga itu.sampai sahaja beberapa hasta dari si dia yang yang tercegat dipintu itu.lantas wanita tadi menjerit''heeeiiii!siapa pula engkau ini ha?!'' jerit wanita tadi seraya berlari termengah2 ke belakang rumah.barangkali pintu belakang.bunyi grill pintu dibuka dan sepertinya enjin kereta dihidupkan.dia terkaku disitu.seperti orang yang bodoh termanggu.dan berbagai-bagai persoalan timbul.

    belum sempat dirungkaikan persoalan tadi.terdengar suatu hentaman yang kuat kedengaran dihadapan rumah.belum sempat di menoleh keluar,suatu lembaga turun dari tangga dengan gayanya yang terhencut-hencut.berderau darah dia ketika itu melihat seakan-akan dirinya sendiri turun dari tangga dengan dahinya yang sedikit berdarah itu.dia pun menyelinap disebalik sofa.memerhatikan tindakan dirinya di alam separa sedar itu.

    alangkah terkejutnya dia apabila melihat dirinya yang satu lagi itu berlari-lari meninggalkan rumahnya itu setelah menyaksikan sebuah kemalangan tanpa berbuat apa-apa.kelibat dirinya yang satu itu hilang.dia berlari-lari keluar rumah dengan harapan ingin menolong wanita yang tadi itu.namun kereta yang disangka kemalangan itu sudah tiada.keadaan seperti sedia kala.kala ini timbul urut-urat didahi kanannya.dia gigih meraih jawapan dan cuba merungkaikan kotak persoalan akan apa yang dilihatnya tadi.namun fikiran tidak mampu memecah kotak teka teki itu.dia rebah kebumi.kelam.

   ~***~
  
   ''astagfirullah hal azim'' kalimah pengampunan itu meluncur laju keluar dari bibirnya.taktala itu matahari sudah meninggi di atas ubun-ubunnya.hangat bahang mentari berjaya menyedarkan tidurnya yang panjang itu..dia melihat kembali.jam menunjukkan waktu hampir mencecah asar.''ampuni lah aku,wahai Tuhanku.''dia sepertinya sesal dek kerana terlelap dan hampir sahaja zohornya itu terkubur

   oleh kerana mimpi tadi yang sangat berat itu memaksanya untuk dia pulang ke asrama tempat dia belajar.memandangkan esok sudah menjadi rutinnya belajar di sekolah pondoknya itu.perasaannya sayu dan berat apabila melangkah keluar sahaja dari pagar hospital itu.bunyi ringtone muhasabah cinta mengambil alih suasana.lantas burhan meneliti skrin handphonenya.tertera nombor yang tidak dikenali.dia lantas membalas respon.alangkah terkejutnya dia yang dikhabarkan bahawa pesakit katil bernombor 21 sudah sedarkan diri.lantas dia bergegas menapak kembali ke wad tadi dengan perasaan yang bercampur baur..disepanjang perjalanannya,otaknya ligat memerah keringat ''sudikah dia memaafkan ku?'' ''jika dia tidak sudi,bagaimana''..persoalan bermain-main dikepalanya sehinggalah berada dimuka pintu wad itu..

   dengan lafaz basmallah dia melangkah sambil membacakan doa penguat jiwa dari surah taha,ayat 25-28.sejurus selepas itu,langsir yang mengehadkan pandagannya terhadap katil pesakit ditarik perlahan.

    ''mungkin aku tidak kenal kamu,tetapi hati aku sangat dekat dengan kamu''...

    dengan linangan air mata,burhan memanjatkan syukur kepada TUHAN seraya rebah kebumi melakukan sujud syukur

    ~***~

     dia menguis-guis permukaan air tasik itu dengan hujung kakinya yang kenit.kecil dan comel saiznya.Air sedikit berolak lantas membuatkan dedaun yang berguguran diatas kaca air teroleng-oleng.Sejurus kemudian suasana menjadi tenang kembali.

   ''terima kasih bang''ucapnya perlahan.tulus.

    terasa dengan tidak semena-menanya ada tangan yang mengusap perutnya dari belakang serta menghadiahkan ciuman dipipi kanannya..

   ''eeee..abang ini..buat malu kat orang sahaja tau.bagi ezz ciuman percuma pulak tu ditempat awam sebegini..''

   ''kononnya marah la kot.tapi tampaknya seperti suka sahaja''seloroh hakimi atau nama lainnya burhan terhadap isterinya..
  
   ''memang pun''balas ezz dengan sangat comel

   ''alhamdulillah.sudah dua tahun kita berkahwin.akhirnya ada jua penyeri hidup kita ya?''kata hakimi yang mungkin mahukan jawapan

   ''eh..mana ada dua tahun..saya kenal abang rasanya sudah 2 tahun 7 bulan tahu?''betul isterinya itu
   ''dan  sebenarnya semasa saya kelihatan koma itu,saya sudah hidup didunia yang lain yang berdinding itu.setiap hari akan ada peristiwa yang pelik berlaku.saya berada di gurun yang sangat panas dan kering kontang.hampir sahaja saya mati tanpa nisan disana.tapi abang sentiasa datang dan melambai-lambai ke arah saya.semakin lama semakin hampir..tetapi tidak pernah pula sampai...dan diakhir kehidupan sana,abang ada berkata yang saya hanya boleh mendekati abang jika melunaskan dua macam hal.yang pertama memaafkan.dan yang kedua,menghidupkan nilai-nilai hidup islam dalam kehidupan....dan saya bersetuju akan hal itu,lantas saya dikembalikan balik ke dunia...untuk....bersatu dengan abang...''panjang lebar sahaja ezz bercerita.nadanya bertukar-tukar..sedih,pilu dan kadang-kadang seolah-olah gembira

   ''yup..maafkan abg yang atas kisah-kisah dahulu yang....''

   belum sempat hakimi habis berbicara,jari telunjuk isterinya itu sudah sampai dahulu dibibir suaminya..

   ''kisah yang dahululah yang mengubah perjalanan kita berdua hari ini abang.kerana peristiwa itu hidayah buat abang dan sayang''isterinya menutup dengan mutiara kata berupa pujukan dan rangsangan...

  ''insyaallah''..balas suaminya pendek.lantas ezz menyandarkan kepalanya kebahu hakimi.sepasang angsa sedang berenang ditepian tempat mereka berasmara itu

                                   -tamat-

  

  

2/16/13

kugiran di puncak !( uncut version)

           assalamualaikum!

            entry kali ini adalah lebih kepada bersifat laporan tentang apa yang aku dan kawanku buat petang tadi.plan asalnya nak tawan puncak gunung di uitm ni.(sangatlah konon disitu) dek kerana sudah lama bermustautin di puncak alam ini,rasa sangat terkilan jika puncak alam tidak dapat ditawan.petang itu,berbekalkan lintasan hati ''bosan la terperuk dirumah.jum keluar''.maka uitm yang kami tuju.

                       pic taken from below.baru sahaja sampai.kami melaporkan

                                tinggi bukan puncaknya?wahaha(ntah mana puncak.aku pun x tau)



                                         kepenatan.air..air...(sangatlah konon)


                                       permulaan mendaki puncak.berbekalkan helmet dan guitar


                                                malas pulak nak naik!



                                                           pun buleh!haha




                                   gaya.cover lagu sambil berpeluh tapak kaki.sumpah tinggi!




                                                 lagu pujuk untuk shila amzah!(haha)





                                            nyanyian dilereng gunung(cover lagu najwa-adaMU)



 
                                                           tasik indah buat cleopatra!





                                                             gambar comel 2013.sumpah!





                                           apabila sudah buhsan mendaki mengunakan kaki!




                                                     
                                       u did it dude!it's working.hahaha(pasney pakai moto je)

                                                             

2/3/13

berjimba bersama besi buduh (part 1)

       cerita bermula ketika di hospital penang lagi.ketika mana sesi mengikut physio naik ke wad tamat,seorang kawan yang bekerja(amboi.praktikal jek pon!) denganku diwad datang dengan muka yang sangat sedih lalu berbicara seperti ini..''kau buleh ajar aku tak macammana nak kuatkan tangan ni lagi untuk buat vibration kat patient?''...''aku ajar mana yang aku tahu la''sambil berbicara sopan santun,petang itu aku ajar dia bagaimana(setakat ilmu yg aku tahu) untuk menguatkan segala tok nenek otot itu.dan selang beberapa hari dia membeli dumbell 4 kg warna kuning.ok fine.time tu aku sangat shock!bapak semangat member aku ni..(padahal aku ajar dia kat gym hospital je.x sangka dia beli..hebat!home training!).dan sejak akhir2 ni ada lagi yang bertanya.justeru itu.terciptalah post ini.-the end-

              vibration adalah salah satu dari treatment chest physio keatas patient untuk melonggarkan kahaknya di paru2 agar senang ditendang keluar(ok.ak rasa bahasa itu sangat tidak sesuai.haha)

              vibration dihasilkan dalam keadaan otot isometric contraction ditambah dengan relaxation phase yang melibatkan otot shoulder dan arm.disini kita pergi (here we go!) <---haha haha--="">

                                      i) alternating front dumbell rises
                                        





                                       
                                  otot yang terlibat:anterior deltoid

                                  posisi awal:berdiri tegak pastikan belakang tidak terlalu bengkok
                                                   dan tidak terlalu bongkok kehadapan.
                                                   tangan seperti didalam gambar dibawah
                                                   tarik nafas
                                                   dan tolak tangan kehadapan dan 
                                                   keatas(pastikan sentias lurus) sambil 
                                                   hembus nafas keluar
                                  posisi akhir:buat sehingga dumbell sama tinggi dengan paras bahu
                                 
                                  pastikan dumbell tidak terlalu berat(macam mana nak 
                                  tahu sesuai ke x.cuba angka 10 kali.jika penat.cuba 
                                  rendahkan sikit berat.sampai dapat 10 kali.jika dapat angkat
                                   10 kali tanpa penat dan mengeletar.maka kurangkan berat 
                                   kepada 70 percent.dan itu berat ideal anda)       

                                  buat 20-30 kali diselangi dengan rehat 30 saat 
                                  dan buat lagi sebanyak 2-3 sets.



                                           2)cable shoulder press
                                                          



                                          otot terlibat:middle deltoid,triceps

                                          posisi awal:muka ganas(haha).maaf bergurau
                                                           tangan seperti digambar
                                                           tarik nafas
                                          posisi akhir :tangan tolak keatas sehingga melebihi telinga sambil
                                                           hembus nafas keluar.dan turunkan(jika nak fokus deltoid)
                                                           jika mahukan triceps berfungsi.maka tolak lurus keatas
                                           20-30kali.3sets.30 saat rehat diantara set




                                                                 3) hammer curl

otot terlibat:brachioradialis,biceps brachii,brachialis
                                            posisi awal:duduk buleh(berdiri pun buleh)
                      jika duduk pastikan tangan lurus kebawah
        dan tangan seprti hendak karok!
                               lock siku diatas thigh(dekat kelengkang)<-hehe p="">
                                                             tarik nafas
posisi akhir:dan bengkokkan tangan keatas sambil
                                                              hembus nafas

30reps.3-4kali.30saat rehat setiap set



peringatan:ambillah dahulu makanan seperti roti,pisang
(dll) satu jam sebelum training
pastikan posture betul(takut dapat sakit belakang)
dan minum sedikit air diantara set
setiap exercise yang baru,2minit rehat diantaranya

gambar diatas sekadar hiasan.credit to photographer:hafizi
sekian:
  dari budak yang baru nak besar

2/1/13

a timeless love.

     peringatan:i)yang tulisan ungu itu aku ambil sebijik sebijon dari buku.dan aku tulis balik.rusydi ramli AL-jauhari.(2012).Biografi Agung Rasulullah S.A.W.      
                     ii)tulisan hitam itu dari diri aku sendiri....sekian ;)

    a timeless love.terdiri dari 3 binaan perkataan yang sangat maha dahsyat maknanya jika kita mengerti.tidak tahu kenapa,sejak dua menjak ini,aku sepertinya dilamun satu rindu yang teramat dahsyat.rindu kepada orang yang tidak ku pernah langsung ku jumpa.ku tatap.dan ku cium tangannya.orang yang sudah lama pergi berangkat dari fana dunia ini.tetapi sepertinya rindu ku ini tidak mahu benar jua padam dan pergi.ia terus menjalar naik hingga kepangkal hati.

   2 kisah ini akan mengambarkan bagaimana cintanya dia kepada kita kalian penduduk bumi dan sepelusuk amnya.ketika aku meneliti dua kisah ini.jiwa aku sangat berkocak maha hebat!(atau mungkin hati aku hati tisu kot?huhu).sebelum aku membawa kalian menyoroti dua kisah ini.aku ingin kongsikan suatu bentuk kata-kata keramat darinya.

   suatu hari ...nabi Muhammad s.a.w bertanya''siapakah hamba ALLAH yang mulia?''

  
   sahabat menjawab ''para malaikat ya Rasullulah''


   sahabat yang lain ''tentulah para nabi,merekalah yang mulia''


    nabi tersenyum lalu berkata ''ya,mereka mulia,tetapi ada yang lebih mulia 
  

    para sahabat terdiam lalu berkata ''adakah kami yang mulia itu ya Rasullulah?''
  

   nabi berkata''tentulah kalian mulia,kalian dekat denganku,tetapi bukan kalian yang aku maksudkan

  so.masa aku baca ni.ak jadi nak tahu,siapakah figura yang nabi betul2 ingin nyatakan nanti.kemudian,aku menyoroti hadith itu lagi

  nabi menundukkan wajahnya,baginda menitiskan air mata sehingga membasahi pipi dan janggutnya,lalu berkata''wahai sahabatku,mereka adalah manusia-manusia yang lahir jauh setelah wafatnya aku,mereka terlalu mencintai ALLAH dan tahukah kalian,mereka tidak pernah melihatku,mereka tidak dekat denganku seperti kalian,mereka sangat rindu kepadaku dan saksikanlah wahai sahabatku bahawa...

  AKU SANGAT RINDU PADA MEREKA...MEREKALAH UMMATKU,UMMATKU,UMMATKU''

  sumpah aku tak tipu habis sahaja aku hadam hadith ini,aku rasa suasana jiwa aku tetibe jadi berat.sebak.yup.hampir sahaja empangan mataku pecah.(ok.kenapa mahu ayat2 bombas ni?huhu).dan dari hadith diatas.semangat aku untuk membelek2 sirah nabi melalui pembacaaan semakin mengila.sehinggalah aku jumpa dua cerita kisah yang aku nobatkan sebagai a timeless love..



    cinta suweet khadeeja terhadap muhammad

 setibanya Muhammad di makkah,baginda melakukan tawaf di kaabah dan setelah itu kembali semula kepada majikannya,khadeeja.khadeeja juga tidak sabar menanti kepulangan muhammad.sewaktu muhammad bertemu khadeeja.muhammad mengucapkan terima kasih atas kepercayaan majikannya dan menyerahkan keuntungan serta barang-barang dagangan yang masih berbaki.tanpa disedari pandangan khadeeja terhadap muhammad sangatlah tajam dan membuat muhammad malu tersipu-sipu.tidak berapa lama kemudian.muhammad pun minta izin pulang untuk menemui bapa saudaranya Abu talib.

 tidak terelak lagi oleh khadeeja perasaan cinta yang telah tumbuh subur,malah membungkam dihatinya terhadap muhamaad.pengalaman pahit dalam berkeluarga telah menjadikannya terjerat untuk memilih calon hidup yang tidak sesuai dengannya.khadeeja sudah dua kali berumah tangga,pertama dengan 'atiq bin 'aid bin 'abdullah al-makhzumy dan kedua bersama abi halah hindun bin zararah at-tamimi,.keduanya adalah bangsawan terkenal quraisy.

perasaan takut dan cemas menghantui khadeeja.terfikir bahawa muhammad akan menolak cintanya terus bermain di benaknya.jarak umur yang sangat jauh juga menambah kerungsingan di hati khadijah,dimana khadeeja sudah berumur 40 dan muhammad baru berumur 25 tahun pada ketika itu.ditambah pula oleh khadeeja,apalah tanggapan masyarakat sekitarnya mengenai hal itu.

pada suatu hari,datanglah nafisah binti munayyah,sahabatnya yang rapat.dicurahkan segala isi hati kepada nafisah dan nafisah pun mengerti serta menawarkan diri untuk menjadi penghubung antara khadeeja dan muhamaad.

setelah beberapa hari,nafisah datang mengunjungi muhammad dan menanyakan kepada baginda mengapa baginda suka membujang?pertanyaan nafisah membuatkan muhammad menangis kerana teringatkan ibunya.lalu muhammmad bertanya kepada nafisah''dengan apa aku dapat beristeri?''.kemudian nafisah menjawab''jika anda dikehendaki oleh seorang wanita rupawan,hartawan dan bangsawan,apakah anda sedia menerimanya?''

 mendengar apa yang dikatakan nafisah,muhammad terus merasai bahawa yang dimaksudkan oleh nafisah itu adalah khadeeja.nafisah pun meminta izin untuk pulang dan meninggalkan muhammad kebingungan sendiri.

ketika fikirannya sedang bercampur aduk,muhammad pergi ke kaabah untuk bertawaf.ditengah jalan,baginda bertemu dengan seorang wanita tua yang terkenal sebagai tukang tilik dan wanita tua itu bertanya kepada muhammad''hai muhammad,anda nampaknya baru saja melamar khadeeja!''.sangat terkejutlah muhammad mendenar  pertanyaan wanita tua itu.lalu muhammad menjawab ''tidak''.kemudian wanita tua itu berkata''kenapa?demi ALLAH, dikalangan quraisy tidak ada perempuan yang merasa sepadan denganmu,walau khadeeja sekalipun!''.kemudian muhammmad pun pergi meninggalkan wanita tua itu dengan senyuman.

  selang beberapa minggu selepas nafisah menemui muhammmad,kedua bapa saudaranya,abu talib dan hamzah datang kerumh  khadeeja.khadeeja turut mengundang beberapa orang dari pihak keluarganya.

  didalam majlis tersebut abu talib berkata ''muhammad adalah seorang pemuda yang tak ada tolok bandingannya dikalangan kaum quraisy.dia melebihi semua pemuda dalam hal kehormatan,kemuliaan,keutamaan dan kepintaran.meskipun dia bukan orang kaya,namun kekayaan itu dapat lenyap sebab setiap pinjaman pasti akan diminta kembali.dia mempunyai keinginan terhadap khadeeja binti khuwailid,begitu pula sebaliknya...''


  sebagai wali dari khadeeja iaitu bapa saudaranya,'amr bin asad bin 'abdul 'uzza bin qushaiy berkata ''ku nikahkan khadeeja dengan muhammad atas dasar mas kahwin bernilai 2 puluh bakrah,''.maka rasmilah pernikahan muhammad dan khadeeja.

 pernikahan muhammad dengan khadeeja menjadi buah bibir seluruh penduduk kota makkan.keharmonian serta kerukunan yang didasarkan dengan rasa kasih sayang dan saling menghormati menjadi teladan bagi segenap penduduk makkah.perkahwinan mereka dikurnikan ALLAH,dua orang putera dan empat orang puteri.takdir ALLAH mengkehendaki 2 puteranya al-qasim dan abdullah meninggal di usia kanak-kanak.akan tetapi keempat-empat puteri mereka,zainab,ruqayyah,ummu kalthum dan fatimah az-zahra menjadi penghibur bagi keluarga bahagia ini.

 setelah menanggung penderitaan sakit yang begitu lama,khadeeja dipanggil oleh ALLAH ketika berumur 65 tahun.sewaktu dalam keadaan keadaan sakit,khadeeja selalu ditemani oleh rasullah.perpisahannya dengan khadeeja membuat rasulluah berasa kehilangan orang yang sangat dikasihinya.kesetiaan para sahabat-sahabat baginda yang telah menenteramkan rasa sedih baginda ketika itu.

 sewaktu khadeeja wafat,islam telah berjaya disebarkan hingga ke negeri2 arab sekitarnya,termasuk habsyah(ethiopia).khadeeja wafat pada bulan ramadhan dan dikebumikan di ma'ala.beliau wafat sebelum sempat menunaikan solat dan tiga hari sebelum kewafatan abu talib.pada tahun inilah dipanggil tahun kesedihan.

  meskipun khadeeja telah tiada,tapi dia tetap hidup didalam hati rasullulah.kecintaan rasullulah pada khadeeja tidak bolah ditandingi oleh isteri2 baginda yang lain,yang mana mereka berusaha merebut
hati rasullulah.meskipun aisyah merupakan isteri nabi yang paling muda,tercantik dan sempurna tapi dia sendiri tidak berjaya merebut keutuhan cinta rasullulah pada khadeeja.

 pernah terjadi,dimana saudara perempuan khadeeja iaitu halah menjumpai keluarga rasullulah.ketika halah di depan rumah.Rasullulah mendengar suara halah yang sangat mirip dengan khadeeja.seketika itu jua nabi terkejut kerana disangkakan suara itu adalah suara milik khadeeja dan nabi pun menyapa dengan suara yang keras''YA ALLAH...halah!''

  Aisyah sering lupa untuk menguruskan dirinya,bila dia merasa cemburu terhadap khadeeja.pada satu hari aisyah berkata''nenek-nenek dari quraisy yang berpipi tembam dan gebu yang anda sebut itu.ALLAH sudah memberi pengantinya kepada anda yang lebih baik'' hadith riwata muslim

 mendengar percakapan aisyah,Rasullulah berasa marah dan berkata''DEMI ALLAH,ALLAH tidak memberi kepadaku pengantinya yang lebih baik.dia beriman kepadaku dikala semua orang mengingkari kenabianku.dia membenarkan kenabianku sewaktu semua orang mendustakan diriku.dia membantuku dengan hartanya dikala semua orang tidak menolongku.melaluinya dia ALLAH menganugerahkan anak kepadaku,tidak dari isteri yang lain''

          sangat setia betul cinta mereka ini.fikirku. 

   cinta nabi terhadap aku dan kamu:
 
   mereka mengheret nabi keluar dari bustan at-thaqif(taman thaqif).penduduk yang sejak awal berkumpul disekeliling nabi menolak-nolak nabi.anak-anak muda yang lebih agresif membaling nabi dengan batu.batu-batu itu melukakan kepala,badan dan kaki baginda.

 zaid menjerit-jerit menahan batu yang dilempari mereka.diberitakan bahawa jibrail datang menemui rasulullah ketika peristiwa itu dan meminta keizinan dari baginda untuk menghancurkan penduduk taif.(sebenarnya aku menulis ini dengan perasaan yang sangat sayu dan sedih).namun rasululalh tidak mengizinkan lalu jibrail berjanji akan menghempap penduduk taif dengan gunung jika darah rasullulah menitis ke bumi.

  oleh kerana rasullulah sayang kepada penduduk taif yang tidak mengetahuni risalah yang sedang dibawa,baginda sanggup memerah darah yang mengalir, masuk ke dalam kasutnya sehingga berkocak kasut rasullulah dengan darah.(sumpah,time ak baca sampai sini.kolam empangan mataku pecah.).begitulah halangan dan penyeksaaan yang dihadapi oleh rasulllulah dan pengikutnya dalam menyebarkan risalah ALLAH.

  nabi yang cedera teruk meninggalkan bustan at-thaqif.ketika menuruni curam bukit,batu masih lagi menghujani mereka berdua.rasullulah terus beredar dari situ dan singgah di kebun milik uqbah bin rabi;ah.nabi bersandar disatu batu.baginda memegang badan zaid,bertanyakan khabar keadaan zaid.zaid yang juga cedera lebih membimbangkan nabi.

   rasullulah dalam doanya yang masyur mengadu kepada ALLAH atas apa yang menimpanya 

  ''YA ALLAH,KEPADAMU aku mengadu kelemahanku,kurangnya kesanggupanku dan ketidakmampuanku berhadapan dengan manusia.wahai zat yang Maha pengasih Lagi Maha Penyayang!.Engkaulah pelindung bagi kaum yang lemah ini dan Engkaulah pelindungku.kepada siapa diriku hendak Engkau serahkan?jika Kau tidak murka kepadaku semua itu tidak hiraukan kerana sungguh besar nikmat yang telah engkau limpahkan kepadaku.Aku berlindung dengan sinar wajahMU yang menerangi kegelapan dan mendatangkan kebaikan didunia serta diakhirat,dari murkaMU yang hendak Kau turunkan kepadaku,hanya Engkaulah yang berhak menegurku dan menyalahkanku hingga Kau perkenankan.sungguh tiada daya pun selain dariMU''

     jika nabi putus asa.tak sampai islam dibumi nusantara ini.dan mungkin hingga kehari ini.aku masih mencari-cari makna hidup selain islam.
   
 

1/15/13

SEbuAH TraveloG

             seingat aku kurang lebih pukul 2 pagi.aku berserta rombongan dan para jemaah bertolak dari tanah puncak alam ini atau lebih tepat lagi fasa dua ke destinasi nun terperuk didalam belukar sana.gunung broga.tempat yang langsung dan tidak terlintas untuk didaki oleh aku.berbekalakan selipar jepun fliper dan baju ala-ala tentera penyedap hati ditambah dengan seluar slack pergi kuliah.aku dan teman2 harungi jua.

                         bear DAN aku.singgah di 7e semenyih.topup segala bagai keperluan.(2 lebih pagi)

        perjalanan dari puncak alam ke semenyih ni mengambil masa sejam 15 minit.dan ada satu kes yang macam havoc sedikit berlaku malam tu.ceritanya bermula...apabila aku disapa oleh orang yang sangat tinggi dan yang sangat aku tidak kenal.meminta tolong.masa itu kejadian dirakam tandas di belakag petronas..(mana ada tandas dekat depan stesen minyak =.= )

       abg yang tidak aku kenali ini merayu dan merayu meminta tulun.dengan suara yang semakin mengecil dan semakin kasihan itu.dia meminta agar dipinjamkannya duit untuk dibuat beli minyak hitam memandangkan motornya meragam.rm20 dia merayu  padaku.bersungguh.aku masa tu bukan mainla curious dan suspecious(perlu ke buata ayat ni?huuu),menanyakan dia bermacam soalan dengan harapan ingin melengahkan masa.dan oleh kerana sifat ragu-raguku semakin sebesar dan membusung.aku lantas membawanya berjumpa dengan din,bear dan amal.Selepas nego dan segala bagai,akhirnya,kami bersetuju untuk hantarnya ke tempat kerjanya yang terletak berhampiran dengan tempat kami.masa tu din tinggalkan aku dengan aweknya amal dihadapan petronas.sementara dia dan bear pergi.dalam hati aku,aduh sudahla lewat malam camni,dengan wanita pulak tu.alahai.naseb bek ada orang yang jaga kat kaunter tyme tu.fuh(Tarik nafas dalam).lega.

     hampir 2O minit masa berlalu.batang hidung din da bear masih x nampak.bukan amal jek resah,aku pun naik risau gak.Call punya call x berangkat.dalam hati aku sudah menjerit.aduh.mana pulak menghilang nih.then selang sahaja beberapa detik/saat..suluhan dari lampu proton saga menyilaukan pandangan.alhamdulillah.itupun mereka.

   SO.perjalanan diteruskan lagi.sehinggalah pada pukul tepat 3.40.kami memulakan XPDC.memanjat bukit broga ketika mana segala penduduk bumi diulit mimpi indah.berpeluh-peluh.dan peluh itu sangat dingin apabila angin bertiup keatasnya.(faham ke bahasa aku nih?haha).perdakian pada waktu malam ditambah lagi dengan selipar yang sudah haus tapaknya..menyebabkan aku dan din berkali2 melakukan aksi shuffle(tergelincir)..haha..(padan muka aku).dan oleh kerana sifat ghairah yang amat.pada pukul 4.10 minit camtu.kami tiba dipuncak yang pertama.dan biarlah gambar yang mengambil alih untuk bercerita selepas ini.