revolutionalists

1/30/11

sarawak time!

tanpa sarawak,tiadalah cukup kesempurnaan dunia MALAYSIA itu sendiri
sarawak tersohor dengan kepelbagaian aneka kaum maum...
dan hijau flora mengamit rasa,mencicip emosi
mari belajar serba sedikit bahasa bumi kenyalang ini:

kitak - awak
kamek - saya
mok - nak
kelaka - cakap / kecek
nangga - tgk
bisak - koyak
lalu - sangat
paloi - bodoh
gilak - gila
mbah - pegang
tok - ni
sitok - sini
ya - tu
siya - situ
sinun - sana
kah ? - ke ?
pandey - pandai
ramey - ramai
dolok - dulu
lolok - kejap
kak - pas (contoh ayat = kaktok mksdnye lepas ni)
kali - kot

1/29/11

jom duduk dengan bangga!(fisio 2)


duduk merupakan satu aktiviti relek lagi me'lepak'kan.samaada duduk saja2,duduk bersimpuh ketika menelan durian,duduk membongkok ketika ber'fb' kerana tulang belakang yang terlalu panjang ataupun duduk dengan ilmu yang diajar oleh fisio*____*!

kesan dari duduk yang tidak sempurna:
1)jika anda duduk sambil membongkok,ini akan menyebabkan ligament ataupun joint di L4/L5(L=lumbar*) terpaksa menanggung berat badan dari atas berlebihan.banyak pergerakan yang melibatkan aktiviti bongkok(flexion) terlibat disitu.
2)duduk membongkok jua akan melibatkan 30 vertebra bekerja berbanding duduk secara menegak hanya melibatkan berbelas sahaja(lupe pulak bape belas..huhu)
3)kemungkianan nerve(saraf) berhampiran akan tertindih dan menyebabkan kekebasan
3)yang paling parah,jika budaya duduk membongkok dengan muka innocent diteruskan,kemungkinan anda BAKAL mendapat low back pain(sakit belakang) yang serius.nak batuk pun sakit woo!



tips of the good posture while sitting:
1)pastikan badan dan buttock menyentuh kerusi
2)bengkokkan kaki 90 darjah(ukur jua angle yer!hehe)
3)jangan duduk lebih dari 40 minit yer
4)selang selikan dengan bergerak(nk menari pun ok..nak solat sunat itu lagi disokong oleh penduduk bumi)



*ilmu dari TUHAN,tangan untuk insan*
i'd like to graduate as muslim physiotherapist someday later!

1/24/11

n9,day out







1/22/11

bersedia untuk menerima!

1/16/11

biarkan hatimu tersenyum

''hai,botak''sapa seorg anak kecil lingkungan 3tahun kepadaku.kemudian dia berlari.hari tu ak down.dan ALLAH memujukku dengan mengirimkan seorg budak dengan keletahnya.hatiku dicuit.hehehe..........

1/8/11

kerana keluarga itu membahagiakan

.....ok...dah sampai...alhamdulillah..tit!..(mematikan radio yg sedang mengumandangkan bait2 lagu bisikan nurani....)


semalam perjalanan dari puncak alam keseremban tidak begitu melelahkanku disusuli dengan angin semangat tahap tertinggi ingin menziarahi ayah kawan kami yg terlantar dihospital.kemalangan.dan itu ujian.sebagai peningkat darjat kepada yg lebih higher dan penghapus dosa.sabar yer!smoga beliau tabah!kerana merasakan kami(rakan2 fisio) seolah2 sebuah keluarga...jarak yg jauh itu hanya sekadar angka!

dan hari ini...the super sunday...kelopak mataku terbejat seketika...pandangan diperluaskan...wah....adakah ini mereka yang ku kenal...pehhhh!!!(sentap)..mereka lebih dari seorg tukang urut(fisio)...merekalah kawan..merekalah keluarga...!*tgh tengok derang masak buat kali kedua tanpa membantu...dish3(dah la makan free...thehee)



video
(hanya sekadar video dari rumah bujang tukang urut~fisio)

1/6/11

syukur itu hensem

dikala aku terlepas dari limpahan hujan.masih ada insan yang bermandikan rintikanya.ya.aku sekarang selesa berkereta untukkekolej.mudah.sedang yang lain terpaksa berjalan sekilometer dua untukketempat menunggu bas...

tapi....memang kadang2 mencabar menggunakan kereta besar gedabak menguji kesabaranku.xboleh tekan pedal minyak kuat2 demi save minyak.....nak tekan jgn sampai beyond 3 rpm....waaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!

semoga aku bersyukur dengan nikmat ini!

1/1/11

edisi bujang(ep2~demam)

nyut...nyut..nyut..kepalaku berdenyut....ketika itu sejuk air-cond di econsave menjalar kesegenap tulang mulang.parah.sejuk mencengkam jiwa dan rasa

selepas mereka(abah dan ibuku) menghantar aku ke rumah sewa.lantas langkah diperhebatkan.pintu dikuak dan senyum dicipta buat penghuni rumah itu.setelah merasakan senyuman sampai ke telinga lantas ku masuk bilik dan berbaring.gelap.meleleh.dan itu hingus.aku demam.