revolutionalists

9/15/10

susahnya


konsisten itulah yg paling jauh untuk diraih.paling payah untuk dibentuk.kalau dahulu hampir setiap minggu penulis(ku lah tu) dapat menghasilkkan satu atrikel ataupun dengan nama saintifiknya journal dalam sengga masa 3 hari.tapi sekarang 3minggu sekali pun payah.malah sudah berbulan2 tidak meng'POST'.maaf atas ketelanjuran*bajet buat dosa besar

untuk post kali ini...ku ingin berkongsi sedikit tentang isi atau tulang kerangka yg terdapat DALAM buku SECANGKIR TEH PENGUBAT LETIH yg digarap oleh hasrizal abdul jamil(saifulislam.com).


satu ruang yg mencuit pentas rasa ketika membaca subtopic AYAM TURKI,BELANDA DAN ROM...al-kisah

''anta perasan tak apa nama ayam ni dalam bahasa arab?''saya(hasrizal) menyoal yusran ,teman serumah.
''hmm,Dik Roomi,kan?,ayam rom''jawabnya.''okey,nama ayam ni dalam bhsa inggeris?''

''turkey!''
''ha..ha..apa pula namanya dalam bahasa melayu?''
''ayam belanda!''yusran sudah mula ketawa.dia mula memahami maksud soalan saya.
''hah,org melayu panggil ayam belanda,org arab panggil ayam rom dan org barat panggil ayam turki,apa maknanya tu?''saya cuba menyimpulkkan soalan tadi.

yusran tersenyum.dia memang kurang bercakap,tetapi senyumannya itu bermaksud dia sudah dapat menangkap maksud pertanyaan saya.

memang benar,ada seekor ayam ini,dinamakan dengan nama musuh.org melayu memerangi org belanda,agaknya mereka membayangkan yang mereka sedang melapah musuh.barat pun sama juga.ketika mereka memotong-motong dada,kepak dan peha ayam ini,mungkin mereka membayangkan betapa lazatnya kalau turki itu dapat disembelih seperti itu,org arab di syam pula membenci kuasa rom

WAH!elok satu dunia nemakan ayam ini sekarang ayam amerika(masa ni ak dah terbyg lagi best kalo bubuh ayam zionis*ni ak yg tambah..kui3).biar selera sikit kita yg memanggangnya!

sedikit perkongsian oleh ku berkenaan buku diatas..menariknya buku ini menceritakan turki dari dalam dan dikupas secara santai dan best tahap gaban BAK kata org muda.selamat memilikinya!!!!!!!!!!!!!!!!!!~senpai~

2 comments:

Anonymous said...

aq da bce da bku ni...interesting sgt...
de gak 1 part yg state nepe org turki xgune name MUHAMMAD...tp MEHMET...ini adlh semate-mete ingin mnjage kesucian n kemuliaan nama MUHAMMAD itu sndri....betape sygnye n kshnye mreka kpd Nabi ALLAH....
wallahualam...=D

sam_senpai said...

yup...memang.tersangat.tersangat best.apa lagi yg leh kongsi ek?*ku baru baca suku..hehe