revolutionalists

9/6/11

YUNA,ADAM YOUNG dan QURAN(hey,apa kaitan?)

                                                      
                                                             *yuna wift mcd's boot*

                       assalamualaikum musicians!

        diantara musician yang aku amik port antaranya yuna selain bunkface,dan adam young a.k.a owl city.ya,sejak akhir-akhir nih la kan(recently within 3 years),nama-nama mereka cukup meniti di bibir anak2 muda,mak cik kantin,pemilik pasaraya giant dan sebagainya.anda setuju?ke layan inteam,unic mahupun raihan sahaja?huhu(aii..bunyi sarkastik aku tengok..eh...)

       ok.sebelum aku cuba jauh(mahupun merepek jauh),mesti korang terdetik..kenapa semacam besar isu aku tulis seolah2 musician seperti mereka berdua ada kaitan dengan QURAN?(atau mungkin tiada kaitan langsung)

       hari ini(dari pukul 10am-3pm) aku sempat menonton vid yuna inspired di U-tube.yeah sebagai belia awalan,aku mahu tahu jugak perkembangan artis2 nih.ada satu part tu yang membuatkan aku terfikir adalah semasa yuna tengah recording satu lagu.eng single kalau x silap.tyme tu beberapa kali pitch diselaraskan.sampai masa untuk tarik dan hembus nafas pun seakan mempunyai masanya yang sesuai.yeah...fuh..dahsyat..kababomm!

     act,yuna nih aku respek coz beliau jua adalah seorang songwriter.dan gubahan lagunya sangat berbeza.music arrangements sangat mantap disamping memiliki vocal yang kemas(ok yuna.sila sujud syukur sekarang kerana ada orang menilai anda lantas memuji.)

    
      dan hari ini jualah,aku diberi peluang untuk mendengar album OWL city yang berjudul all things bright and beautiful.ya.listened to all tracks.sangat harmoni dan catchy.begitu jua kekuatan pada electropop music dan multi-instrumentalist(dah macam bunyi orientalist dah).

   dan begitu jualah dengan AL-QURAN.ia sebuah kitab yang mempunyai kejelitaan yang tersendiri.jika muzik yang dicipta oleh manusia dapat membuai emosi,mengoncang rasa dan menghayalkan.sepatutnya al-quran yang ditulis oleh TUHAN,patutnya lebih mempesonakan lagi mengairahkan apabila dibaca dan didengari bukan?ok saya bawak satu kisah la untuk membuka lagi mata bersama..(aku petik dari buku quranology)


                  dikisahkan cerita ini berlaku di kaherah tyme2 tarawih gitu.ada seorang bercerita bahawa dia terpaksa bersesak2 masuk kedalam satu masjid disana semata ingin mengikuti solat tarawih.ditambah lagi dengan suhu yang serendah 5 darjah celcius.dan dikhabarkan jua solat ini berlangsung selama hampir 4 jam ditambah bacaan dari surah2 yang gedabak panjang(andai malaysia buat macam nih...pehhh!!tercabut patella ku..huhu).

               so,terfikir dibenak,adakah suara kemerduan imam itu dapat menyihir dan memukau ribuan jemaah tu?sambil angkat tangan ke langit dan jerit''ya..itulah jawapannya''..bacaan menusuk kalbu yang datang dari kombinasi suara serta ilmu tajwid(kalau musician nih mungkin la leh tengok dari sudut vocal dan sebagainya) yang tepat dan sempurna..

               apa korang rasa bila korang nyanyikan lagu dengan senada ditambah dengan muka slumbar minta dilempang?mesti bunyi yang terhasil lemah,kaku dan layu bukan.no energy and synergy there.jika ALquran tidak dibaca dengan tajwid maka pembacaanya menjadi keras dan beku.melalui penguasaan tajwid pasti kecomelan/keindahan al-quran dapat diserlahkan sehingga mampu menangkap sinaran mukjizatnya.sehingga hati tenang dan larut dalamnya.itu antara kelebihan ilmu tajwid.

    so,dah nampak x kaitan kedua2 worldtop musicians nih dengan quran?(ok..adam young masih belum islam..siapa nak dakwah kat dia masuk islam sila angkat tangan ya)


4 comments:

an nyek said...

walawehh...terbaik la...mula2 pelik gak ak, npe post sal artis2..then ko kaitkan ngan keindahan kalau mengaji dgn cra yg betul..ia mmp memukau manusia....terbaik la sempai

Saiful Islam said...

menarik. ada minat qari mana2 ke man?

sam_senpai said...

to an nyek:thnks geng..act buku yang quranology tersangatlah manatap disamping santai gaya penyampaiannya..x buhsan la=)

to saiful:tq..ada jugak(mintak2 la selam x mintak contoh sape qari tu..huhu)

wasabi.senpai said...

amat memnati owlcity juga =]