revolutionalists

4/17/13

gym #2 (kesalahan yang tidak tersangkakan)

  
                                                            sangat kering bukan?haha.2012

                                                        
                                              masih memerlukan masa untuk besar.2013

    assalamualaikum ahli-ahli bina badan yang katang'est' ataupun yang masih dalam proses pembinaan sepertiku sekalian..post ni just sekadar pengalaman singkat aku dalam tempoh 8 bulan weight training ak dari tahun 2012 sampai ke saat ini.(10.22 pm.17 april).

    aku dilahirkan dalam jisim badan yang sangat kering macam gitar lagi kurus macam lipas..kot.(ke kurus macam cicak ek.?adeh!).but alhamdulillah.sangat lincah menyelit disebalik ramai orang yg terdapat di pasar.eh.huhu...dan oleh kerana aku kuat makan yang tahap tak ingat dunia tapi tetap kurus,ramai yang  sangat cemburu.mungkin disebabkan metabolisma aku yang tersangat dahsyat tinggi.masuk makanan sahaja terus jadi tahi.(maaf.perumpamaan yang sangat teruk).ok.habes cerita pasal kekeringan.

   ini adalah perkongsian yang aku kira bersiri.untuk kali ini,aku akan bercerita apa kesilapan orang kebanyakan tentang gym,protein,diet dan segalanya.diantara kesilapan pertama adalah...

   pergi gym ibarat masuk funfair:
   kalau korang perasan,yang saat pertama kali korang masuk dulu,ada x perasaan nak main semua benda?tak kira la treadmill,barbell,dumbell...dah la main semua benda.pastu nak yang berat-berat sehingga boleh mematahkan tulang pinggul bagai?yup..itulah aku dahulu.ketika tiada ilmu dan jadual yang tetap untuk katang-ing badan..aku dahulu main sumbat jek load yang ak rasa aku mampu.tapi apa yang aku dapat.adalah soreness ataupun kesakitan pada sendi mendi diseluruh badan...yup.sangat stupid ketika itu.

  so nasihat aku carilah berat yang bersesuain dengan kegagahan kelakian yang korang ada.sebagai contoh cuba la cari berat yang korang mampu angkat dalam 6 kali ulangan.andai x mengeletar tangan itu.its ok.rasanya berat itu just nice ke ataupun terlalu ringan?if da ok dengan berat tu.just kurangkan berat kepada 70%.ibarat dumbell 30 lbs(2.2 lbs = 1kg),so jadilah 21 ataupun 20lbs..ok.faham?cuba buat set pertama 12,diikuti 10,8,dan 8.act byk mazhab untuk kira weight yang sesuai ni.

  biasanya aku akan membahagikan seminggu aku kepada 3 hari strengthening dan 4 hari cardio.strength untuk increase mass.dan cardio untuk lean muscle(bakar lemak) ataupun shape-ing.let say.hari pertama aku strength.aku akan pilih buat untuk otot biceps,chest,mid deltoid da upper rhomboid.esoknya hari cardio aku.so aku buat starjump,pumping,crunches,biceps,tricep,pect,upper trap,upper back,abs,deltoid.tapi untuk cardio biasanya aku set berat just nice.berat yang aku buleh angkat sehingga 12 kali tanpa penat untuk 4-5 set.dan aku akan pastikan 4-5 set dibuat dalam masa kurang 40minit.untuk maximize pembakaran lemak.then haris seterusnya,aku buat untuk strength triceps,upper trap,ant deltoid,star jump(ini sangat penting).so..begitulah hari aku yang seterusnya

   pergi gym dalam keadaan yang lapar.
   untuk membesar input kena banyak dari output.makan kena banyak dari exercise(tapi jgn wat kurang 20 min pulak).ada yang aku lihat pergi gym sebaik sahaja bangun tido dalam keadaan perut yang sangat keroncong itu.mereka-mereka ini percaya yang untuk besarkan badan hanya di gym.tapi mereka lupa aspect diet yang utama.baiklah.untuk aku.sejam sebelum gym,aku akan pastikan aku load paling kurang 2 biji keping roti(walupun x cukup act) ataupun segengam daging merah.dan selepas setengah jam-40 minit mengila nak haram digym,aku akan loadkan balik badan aku dengan makanan,samaada segenggam daging jua,ataupun 3 keping roti.makan sebelum agar ada tenaga buleh supply untuk badan.makan selepas gym untuk recovery.

   terlalu bergantung kepada protein.
   makud saya disini adalah susu.ataupun protein/mass shake.yup.memang shake sangat membantu dalam menjimatkan masa untuk penyediaan makanan,tapi jika seharian makan shake tanpa makan makanan malaysia harian yang lain.badan tetap jua lambat untuk besar.mengikut journal/kajian terhadap shake,menyerapan shake kedalam badan adalah lambat berbanding memakan makana biasa yang terdapat protein,carb,dan sebagainya.so jangan terlalu bergantung sangat bro,nak amek buleh,tapi jangan obsese.amek 2 skop sehari cukupla.pre and post exercise :)

 kurang tidur.student la katakan.
 tidur merupakan aspek yang terpenting dalam pembinaan badan.dikatakan tidur selama 8 jam mampu untuk membakar lemak sehingga 500 kalori.wow.tu dia habaq ang!x yah nak mengila atas treadmill yang hanya mampu membakar 200kalori itu.just tdo.dan dapat badan best.yup.tido adalah merupakan satu recovery period.recovery untuk muscle fibre yg mungkin rosak ataupun sebagainya.tapi pastikan sejam sebelu tdo.load la sikit kepingan roti dan sedikit susu.untuk digunaakn buat tidurmu yang lena itu.huhu.tapi jujurnya aku sehari tidur 5 jam sahaja.sebab nama pung studentg.haha(kau orang nganu eh senpai?huhu)



    sebarag pertanyaan?macam biasa.komen kat bawah tu ha sahaja..huhu :)




   

7 comments:

Mierul Zul said...

thanks sifoo !
jasamu dikenang :)

kang_senpai said...

ahahahha....sama2

Anonymous said...

perghh man...ko skrg da mcm chekgu bina badan...
nice2..

kang_senpai said...

kalau cikgu..kena ada anak mured/murid..saya mana la ada anak murid..huhuhu

sangat lama said...

IMHO kalau statement tu menurut kajian tadi tu, elok sekali disertakan dengan sumber dia jadi orang boleh rujuk sama ada betul atau tidak. just saying bro.

kang_senpai said...

ok2....betul jua tu..thanks bro ingatkan..nanti next..if ak rajen..ak listkan skali references tu :)

muhd aminuddin said...

bang ape jadual mainn gym utk setiap hari,,mcm sye baru nk mula blik