revolutionalists

1/29/11

jom duduk dengan bangga!(fisio 2)


duduk merupakan satu aktiviti relek lagi me'lepak'kan.samaada duduk saja2,duduk bersimpuh ketika menelan durian,duduk membongkok ketika ber'fb' kerana tulang belakang yang terlalu panjang ataupun duduk dengan ilmu yang diajar oleh fisio*____*!

kesan dari duduk yang tidak sempurna:
1)jika anda duduk sambil membongkok,ini akan menyebabkan ligament ataupun joint di L4/L5(L=lumbar*) terpaksa menanggung berat badan dari atas berlebihan.banyak pergerakan yang melibatkan aktiviti bongkok(flexion) terlibat disitu.
2)duduk membongkok jua akan melibatkan 30 vertebra bekerja berbanding duduk secara menegak hanya melibatkan berbelas sahaja(lupe pulak bape belas..huhu)
3)kemungkianan nerve(saraf) berhampiran akan tertindih dan menyebabkan kekebasan
3)yang paling parah,jika budaya duduk membongkok dengan muka innocent diteruskan,kemungkinan anda BAKAL mendapat low back pain(sakit belakang) yang serius.nak batuk pun sakit woo!



tips of the good posture while sitting:
1)pastikan badan dan buttock menyentuh kerusi
2)bengkokkan kaki 90 darjah(ukur jua angle yer!hehe)
3)jangan duduk lebih dari 40 minit yer
4)selang selikan dengan bergerak(nk menari pun ok..nak solat sunat itu lagi disokong oleh penduduk bumi)



*ilmu dari TUHAN,tangan untuk insan*
i'd like to graduate as muslim physiotherapist someday later!

5 comments:

-Metamorphosis- o_O said...

kalau duduk dalam bas yg dari kelantan ke KL selama 8jam plus minus camne doe?

+akufobia+ said...

terimakasih cikgu.

sam_senpai said...

to bro:hehe...tgk niat la..haha..x de kena mengena...ko baring la kat tgh2...baru slmt skit posture tubuh mung itu..hehe=)
to acap:sama2 anak muridku

Putera Razak said...

cop panjang masuk poket. kalau nk drive, kena duduk macam ni ke? macam mana dengan aspek keselamatan? yang aku penah dgr, kalau duduk macam ni, if brek emergency, tak selamat bro..

sam_senpai said...

to anas:yg atas tu just nk tunjuk posture yg betol...dari segi aspek keselamatan pula dia kena tgk pada jarak seatbeal dgn jarak kepala..dan ketinggian dari kepala...takpe...nanti jmpe ak ajar...zasssssssssss!!!!!!!!!!!!