revolutionalists

7/1/10

jujur

precaution:these are Luffa acutangula.dalam bahasa malaya dipanggil peria
telung.dalam dialek/slanga cina.tapi terung dalam bahasa kita.





''ko tau tak ini apa?.inilah petola''kataku dengan nada sepenuh confident selepas mengemukan soklan..then..semcm mereka bergelak secara berjemaah..''ni terung la''sangkal kawanku.halamak.memang buta dapur tahap dahsyat jugak ak ni.tapi takpe.ak mengaku(tadi x.he3).

ada org cakap lebih baik mengaku diri x tahu dari idiot arrogant(bodoh sombong.translate one2/word by word.apa da!!)..tapi x de la ak wat muke sombong tadi.ala istilah jek.teringat lagi cikgu disekolah dulu mengungkapkan''katakan TAK TAHU adalah sebahagan dari ilmu''..aku bajet dah macam magic.yela.takkan sentiasa cakap ''ak tak tahu2'' sepanjang masa.boleh meng'increase'kan ilmu yg sedia ada.?

untuk lebih clear, sebagai contoh.didalam sesuatu kelas biologi.jika cikgu menanyakan''awak semua tahu x apa dia ikan?'' kpd muridnya.(cikgu ni pun baru graduated,sebab tu skema)mungkin ada yg mengangguk dan tidak kurang jua dgn mengeleng dan mengangguk at the same time.tapi andai kata ada pelajar yg menanya.lantas cikgu tu akan explain plus describe everything.see!sekurang2nya permasalan ini selesai.mungkin sebelum tu sebahagian murid membayangkan ikan itu seperti ular,katak,terung dan tidak kurang jua lolipop dan sebagainya.maka.sesungguhnya tidak tahu itu adalah kunci ilmu.dapat x?

selain itu anda akan tenang.x yah nk pretending lagi yg anda tahu segalanya.he3

org yg merasa tidak cukup dengan ilmu yg ada dan berusaha kearahnya adalah org yg berilmu.sekian.dot.dot.dot.

5 comments:

Anonymous said...

if you asked me ape tu (gambar first) i'd answer : itu PERIA dengan konfident :)

Putera Razak said...

petola??

sam_senpai said...

to anas ngan anonymous:tq guys.hehe.dah betolkan dah.*blushing3

+akufobia+ said...

ana tak betulkan peria dengan petola.tapi dengan penampar.haha.

.dny. said...

petola-peria-petola-peria- @_@ pneng.

http://wafaa-writes.blogspot.com/2008/12/peria-vs-petola.html