revolutionalists

11/10/12

tips i(Kawan)

sedangkan kucing dan lembu buleh berkawan.eh!

           kawan adalah sejenis makhluk yang sangat signifikan,sangat berkuasa dalam menentukan hala tuju hidup seseorang.

          yeah.tidak dinafikan anda yang sedang membaca post ini.dan saya yang sedang menulis.jiwa akan kosong tanpa sapaan.jiwa akan sepi tanpa interaksi.hidup tidak akan dicorakkan warna warni dek kerana.hidup dalam ruang sendiri.untuk mengatasi ruang kesepian inilah.saya menulis.walaupun hanya mata yang menjamah tulisan.tapi harap rasa dapat dikongsi bersama.

        baiklah.aku x tahu nak mula dari mana.sejak akhir2 ini idea aku sangatlah hilang entah kemana.barangkali merajuk dengan aku.mungkin.dan atas dorongan kawan ini jualah.ak menyusun balik jemari untuk menukilkan sesuatu di ruangan blog ini.yang semakin hari semakin sepi.eh.?bukan tuannya je perlu kawan.belog ni pun perlu kawan jua kamu tahu!kawannya adalah kamu itu.yang sedang membaca dengan wajah yang kiut;)

        secara mudah dan ringkasnya.kawan itu adalah bilamana kau bersamanya.kau menjadi diri kau yag sendiri.rasa senang untuk meluahkan.rasa senang untuk berkongsi.dan tidak perlu sangat pun kepada pujian dan senyuman plastik yang dipaksa-paksa.kawan itu bilamana kita tidak malu untuk menegurnya jika silap.dan kalau betul.nak puji.puji la;)

       diatas tadi adalah definasi kawan mengikut kefahaman jiwa aku.baiklah sedikit tips yang buleh aku kongsi.dan mungkin tips ni korang da hadam dan praktikkan sejak korang dari bangku sekulah lagi.macam mana nak tahu kawan itu best?baik?eh.dan apa pula kefahaman korang tentang word best?dan baik ni?itu terpulang kepada cik adik dan cik abang la dalam meletakkan batu asas yang buleh men'describe' baik dan best itu.bagi aku.baik andai dia jaga solat.dan sanggup berkorban.that it.best pula andai dia itu seorang yang bilamana aku bersama dia.ak tidak kekok menjadi diri aku(kembali balik kepada definasi aku)

       Tips 1:
       uji dia punya kemarahan

       ini berdasarkan apa yang disarankan oleh luqman al hakim,seorang hamba ALLAH yang dianugerhkan kepandaian sehingga dirakamkan caritera tentang figura ini didalam al-quran.luqman menyarankan agar diuji dahulu kawan yang ingin dijadikan kawan itu(amboi ayat.terbelit!hehe).jika dia bersabar diatas apa yang kita lakukan.maka dialah sahabat kita.tapi jika tidak.baik awak angkat kaki.cari member best yang lain.(tapi jangan pula uji kemarahan dengan bakar rambut dia.carilah sesuatu yang rational).teringat aku pada pepatah omputih.kata2 ini masih melekat kuat agi di whiteboard di bilik aku hingga sekarang

      u will find out who your real friends are when u are involved in scandal.

      semart dan bergaya kan kata2 itu.?

      kebiasaannya orang yang sedang marah.dia tidak akan cover kemarahannya.kalau buleh segala akhlak buruk.kes ungkit mengungkit akan terhambur keluar.setuju bukan.?so rational nya disini adalah kita ingin tahu dengan cepat siapakah diri dia yang sebenarnya sebelum menjadi the REAL KAWAN.sebab itu aku suka jugaklah buat member aku marah.kadang saja perkenakan dia.just semata2 ingin tahu bagaimana dia ketika dia marah.jahat jugak kadang2 aku nih.maaf.(sambil gelak.kikiki).dan aku bukanlah jua yang sangat penyabar.cuma kadang2 sahaja.(muhasabah diri)

btw..roomate aku sekarang adalah kawan aku.dan aku masih mengujinya;)

      Setuju dengan semua idea kepala hotak aku?

       akan bersambung.....

2 comments:

Eja Razif said...

last friday hari tuh, dah nampak dah perangai baran seorang kawan...takot pulak nak berkawan dengan dia lagi, tapi still tak boleh macam tuh, cuma just kena berhati-hati selepas ini.

btw, u're good writer. :)

sam_senpai said...

betul tu but kena hati2...takpe..eja buleh test dulu member tu macammana yer?kadang2 baran sangat pun x buleh gak..kena pandai kawal..sebab x cantik la akhlak kalu camtu..tapi kalau member datang umah dia..bakar umah dia..dia dibenarkan baran..haha...;)

thanks for the compliment;)