revolutionalists

7/28/09

hakad muhabat/dendam chinta

...angin penyaman udara HAIER menyapa pipi yg gebu ini,taktala malam bulan mengambang sebulat donut BIG APPLE,masih segar di ingatan akan kehilangan cincin jawaku(ni pun nak kecoh) sejak sepekan(1 minggu) yang lepas.''waduh2...mana kok hilangnya cincin chinta ku?''rungut ku sendirian dalam loghat indonesia yg dibuat2 secara poyo..habis rumah digeladah,atas meja,dalam tandas,ruang tamu,dan segala ruang.Cincin tu bukan siapa2 bagiku tapi tulisan diatasnya menunjukkan bahawa kaki ini pernah menjejakkan kaki di tanah seberang,indonesia barangkali.aku masih rindus akan bau tanah jawa,orgnya,dan seisinya.

zam-zam dihati hakir/hasrat di hatiku masih ingin berkongsikan pengalaman walaupun sudah ratusan kali dicheritakan kepada kalian(mungkin ada yg pertama kali) ataupun topiknya sudah lapuk ditelan monster.disana aku mengenali berharganya wang,bahaya akan sekeliling,perlaksanaan dakwah(ok2...kalo bab ni aku kalah sikit),dan segalanya yang jikalau dikumpul untuk ditulis,mungkin pena akan keletihan untuk terus menari gelek di atas korotas.end

ok la...next,aku cheritakan berserta dengan gambar(kalo ade ibroh,kita renung)....
Photobucket
-emm...camne ek nanti bile sampai jakarta,musti best kan-basyir berangan tahap tertinggi

Photobucket
-ingat pesan mak even dah jauh dari mereka-redha...AirAsia..tetap dihati

Photobucket
-di lapangan terbang sukarnoe hatta
...wajah lalok kembali ceria,maklum ah bru sampai nogori asing,tidak berlebihan jika aku katakan bahawa kesesatan boleh berlaku di dlm airport tersebut lantaran besar,bigger than airport senai(kalo airport sukarnoe tngk airport senai kompem terkentut2 gelak beb)....sampai kat sana je beberapa makhluk ni pegi MCd kalo tak silap tuk memujuk perut yg merajuk kelaparan.

perjalanan dari jakarta ke bekasi memakan masa hampir.....lebih 2 jam(malam tyme ni)..jakon seketika melihat jakarta dari dekat ibarat monyet yg disuapkan pizza lantas terpegun seketika..itulah aku.kami menginap di rumah anak yatim darul ulum(tak pasti)..darul syifa lagi ah bukan..nonsense.first santapan kami nasi gudeg,ntah ah bahan die ape..kami diberi rest yg cukup untuk menempuh aktivitas seterosnya.aku ngan memember amik kesempatan ni untuk pi round2..pastu men bola jap,then ps2 jap..h0h0..x bleh blah..bende ni pon ade gak..takpe..balon.sebenarnya itu misi sampingan..ade misi yg lebh besar yang nanti akan hakir(saya) cheritakan.

hari seterusnya(kurang pasti bile..tapi jumaat la)...kami diberi tugas untuk mengendalikan khutbah jumaat..wow..jadi khatib la...walhal..time khutbah time ke'suksessan' setan mengoda kami..hhuhu..ha..serve ur right..nasib baik talhah yg menyahut cabaran..hanya tiga perkataan indnsia je yg die tau ketike tu..ngakk,bisa,berbeda...anugerah khutbah paling singkat..7 minit..h0h0..thanks talhah..nasib baik die tak wat muke comel die..h0h0..tajuk khutbah adalah persaudaraan...

Photobucket
di hari yg lain..kami dapat merasai debaran demontrasi palestin di monumen nasional,semangtnyer bukan kepalang,baru terasa benar2 ingin berjuang..dengan bersaksikan bangunan kedutaan us..kami bangun menyambut seruan...

antara gambar sempoi sebelom ku meninggalkan dunia jakarta ini..Photobucket

Photobucket
-kat2 degan iqra centre....surrounding die pon islamik

ok...next..mane plak ek..jap2 bagiku mase tuk mencantumkan cebisan peristiwa(dah lupe senanye)...tet...tet...bunyi neurotransmitter dipindahkan...zresss
ok2..next tentulah ke jogjakarta menaiki train(sowi x de gambar).

pengalaman kami seramai 37 plus2 didalam train memang kecut perut,kesian,terlentok mengantok,tahan buang ayaq,takut2,berani2..dari situ aku mengenal meaning of independent...kesusahan yang akan mengheret sesorg kepada kehidupan yg sebenar..x pernah pernah aku minum 4 gelas kopi(buang tebiat ape) semata bersilat dengan mengantok..ALLAH sahaja yg tahu..irama di atas gerabak hanya lelongan barangan,mahupun pemuzik indie..h0h0..ade dikhisahkan akhawat dikejutkan oleh beberapa insan semata2 mahu meminta wang...masyaallah...sampai kesitu sekali kok.end..penyeksaan selama lebih 12 jam berakhir....sampai...yehaaa..yabedabedoo.next mission....jogja(3 weeks,we stayed there)

..............................................................................

kehadapan jogja,
(XX.01.08)
Photobucket
-nasi kuning(nasi plus tempe serta sedikit rempah)

Photobucket
-DI islamic centre...sebelum sesi suai kenal bermula.....

disini kami berkongsi satu bilik 4 org..ade yg 3...yg menjadi kehairanannyer susah benar cari kipas di sini...alhamdulillah...kami belajar untuk bersyukur diatas nikmat yg satu nih...lepak2...borak2 ngan brader...yg x boleh handle ni...kami terpaksa berjalan kaki meredahi padang pasir di belakang islamic centre sebelum sampai ke laundry..dobi la...3 ari sekali musti kami basuh..sebut je dobi..bersepah macam sampah(betape byknya)..biasenya sekali basuh yg regular dicas lebih kuwang rupe 7000-10000...wow..hoho..

Photobucket
-ok...ikut ana...(siapa ade idea?kami wat pe nih?)

tanggal beberapa febuari...kami meneruskan misi kembara ulung ke daerah berhampiran gunung kidul...jauh jugak..fuh2(tgh menarik nafas)..menetap dipasantren al-hikmah...Photobucket
-hiking menuju puncak gunung kidul-

Photobucket
-akhirnyaaa....pemandangan chantik dikelilingi sawah..subhanallah

Photobucket
-ni sudah dikira baik...pelajar2 pasantren disana makan nasi berlaukkan telur masin yg teramat atau cili..jika ditanya mengapa telur terlalu masin..jawab mereka..''jika telur masin maka penggunaan telur kurang..so bleh ditambah lagi dgn nasi...kekadang tu tanya mereka samaada dah santap blom...mereka bohong yg mengatakan sudah tetapi hakikatnya belum...serious ni yg sedih....sad.nikmat kedua yg patut kita syukuri.

aktiviti yg lain diskusi antara kami dgn mereka..bertajuk..how keep peace between piece of cake and pizza..ops..no2..salah...how 2 keep peace between mas n indonesia...agak mantap dan mengantok

Photobucket
-aktiviti makan plus ziarah penduduk-..mantop,pergi bawak sebungkus bagi depa..balik dengan 2,3 bungkus...aik..siapa yg patut menerime ni?
-aktiviti laen disini gotong royong..angkat tu,angkat ni,turun naik tonggang terbalik..and so on....so on..off

....habis caritera pasal pasantren....
k..now let's continue with jalan2 cari tempat..seakan explorace yg pernah kami harungi dulu...target tempat universitas gaja mada
Photobucket
-team aku...pria yg ganteng2(kacak) semuanya...mungkin.end
....
Photobucket
-sampai...capek(penat) x bleh bla...alhamdulillah

Photobucket
hahaha..sempat lagi men'transformkan' diri menjadi kanak tadika kemas..hoho...sampai berdarah kaki adik nih

....pastu kami dilanjutkan lagi dgn program IESQ...alhamdulillah..menarik,tertarik,ditarik,penarik,teh tarik(indu tanah malaya senanya).....
Photobucket
....starting memang ok...lame2...kami termasuk alam mimpi..penat kot jalan2 tadi..nasib baik mimpi tu boleh stop n continue pade ari len..kalo x..memang x bangun ah..

....furthermore...i speel out once again..not chipmore...k2..
hari laen kami di universiti islam indonezia...wow...kat sini acara kami tadah telinga,tunggu wavelength(gelombang) masuk eardrum..mendengar serba serbi pasal hakikat dakwah,pecahan,sejarah dakwah disana...dan tugas sebagai daie(pendakwah)..ade yg kami faham,sekejap2 kami blur,sekejap lagi tgk muke member yg cute..tapi rata2 kurang faham..aku je kot..
Photobucket

Photobucket
-universtti islam indnsia...lawa ah gambaq ni

hari yg laen adalah hari melancong kami kebeberapa buah U disana...banyak juga..takde kisah yg menarik...

...........first time dengar name gunung marbabu...haha...ade pe kat sane...ade salji ke?,beruang kutub?,penguin?(haa...ni dah lebih ah ni)...aku x jangkakan tempat itu teramat sejuk...serious..teramat serious..perkampungan jawa..ikuti kisah berikutnya

Photobucket
gambar ini menunjukkan bahawa insan ini hanya berani menhulurkan kepala sahaja kerana sejuk...padahal malas nk turun..huhu

Photobucket

dipertengahan jalan...bis(bas) terkandas..mungkin die pun malas nak bersejuk ni..gambar diatas: akhawat mengangkat barang...

...alam mengajar kami untuk banyakkan bersabar..suhu yg sejuk tidak membataskan kami untuk beramal,ditambah dengan angin..sesuatu yg menarik disini..satu kampung,satu atau dua tandas.kami mengamalkan sikap bergilir-gilir mengunakannya...masyaallah..inilah dia tarbiah jawa..pernah sekali tu..kami berbalah pendapat..samaada mahu menambah hari lagi atau tidak..sebahagian kami buat demo mcm demo palestin..tapi dari situlah kami belajar untuk terima pendapat serta cara yg terbaik dalam mengambil keputusan..subhanallah
..kami diberi tugas dengan dipecahkan kepada beberapa kumpulan(aku,shafiq,afifah,faris,n sowang lagi,lupe ah)...kami membawa bungkusan yg berisi 7 macam benda bahan dapur untuk diagih2 kepada orang kampung.

Photobucket
...kami dihidangkan dengan air teh tanpa gula,bersama gula merah(yg berketul)..camne nak makan nih?aku tertanya2..aku makan dengan muka senyum manis semanis gula yg aku makan..ape yg dihidang aku bantai...die suwuh bawak balik...aku on jee..tapi peramahnya orang jawa ni..masyaallah..

Photobucket.....
tolak bang..jangan tertolak..huhu..barangan yg 7 tadi tu diangkut...beras,minyak..dll

.........ok la sampai disini dulu,penat bercherita,katil pun memanggil,nanti ah sambung..k2..next episod...insyallah..nantikn

6 comments:

+akufobia+ said...

ngaa.ada lagi cerita ni.

+akufobia+ said...

rindu tempe.haha.

Redha1989 said...

"kami menginap di rumah anak yatim darul ulum(tak pasti)..darul syifa lagi ah bukan..nonsense"

hey darul ulum???check la minda mas ros smule..
darul ihsan la waduh man ni huhu..
gmbar nsi kuneng tu Redha1980 yg amik (seorg photografer yg pro beb) ahaks

Redha1989 said...

rindu ar nsi kuneng tuuu =(

eis said...

actually, the experiences can't be describe..
too precious...

figura_puteh said...

yup..but it's really awesome..meaningful