revolutionalists

7/31/09

perjalananku diperpanjangkan

...''elo man..eh nanti aku nk hantar cincin ko''-bicara anas ...aku yg berkaadaan separa sedar tu..''k2..haah..yela..thanks''-jawabku pendek..then sambung tido semula..huhu...x sangka cincin yg hilang hampir seminggu tu ditemui didalam kete anas..h0h0..alhamdulillah..pas ni aku akan jaga cicin jawaku dengan baik sehingga berkahwin..ahakz... aku mulakan dengan sedikit mukaddimah merepek hari ini seperti diatas..hari ini merupakan hari terakhir untuk bermalam di jauhar(johor) ini.cuti ini banyak dihabiskan diluar.inilah agaknya post yg terakhir buat sementara waktu jika diizinkan ALLAH roh ini masih setia di jasad. 2 hari lepas..azzam dan anas bertandang kerumah ku(rumah pinjaman dari ALLAH)..banyak benda yg dibualkan..terutamanya aku yg ghairah SEMACAM bertanyakan tentang mesir.kalo ikutkan cerita yg diriwayatkan oleh azzam,nampaknya mesir ini bukan sahaja tempat menimba ilmu malah menjadi penyebab samaada kita ini menjadi yg lebih baik dalam erti kata soleh atau pun terbalik yg boleh boleh diterjemahkan sebagai menjadi lebih brutal(kata adikku).. mindaku lebih terbuka sejurus selepas membaca buku karangan ustaz hasrizal yg lebih dikenali dengan laman webnya saifulislam.com....buku bertajuk RINDU BAU POHON TIN yg dikarang menggunakkan bahasa hati,jiwa yg tulus,fikiran yg bersih tanpa dipengaruhi mana2 pemikiran membawa ku seolah2 seperti berada di jordan ketika itu(1993)...diceritakan bagaimana segelintir ibubapa yang membuang(ops..maksudnya menghantar) anak2nya yg sudah teruk ke timur tengah dengan harapan,anak tersebut menjadi baik dengan sendirinya lantaran dikelilingi makan perkuburan para sahabat,ramainya ulama terkemuka,dan barakoh itu sendiri dibumi para anbiya..namun lain pula jadinya,berbanding mereka yg betul2 merantau kerana hakikat ilmu itu sendiri..dan niat mahukan majukan ummah.bukan niat dihati mahu memburokkan lagi bumi anbiya ini,tapi just untuk berkongsi sahaja. habis tentang buku tersebut.sebenarnya banyak lagi yg diceritakan..memang syok tahap superb,tak rugi membelinya..bahasanya santai bersahaja.perbualan kami diteruskan dengan bertanyakan tentang perbelanjaan disana.terkejutz berok aku apabila dikatakan sehari azzam disana berbelanja lebih kurang rm2 untuk makan per day.wow..WOW..wow..WAU..Kalau dicalculate sebulan lebi kuwang rm270(sewa,tambang metro dan lain2) tu kalo tak melancong ah.tetiba ketandusan idea untuk bertanya, lanta belajar sedikit ammiyah(loghat) mesir,ain shams. misy fahim-aq x faham misy lazim-aq x tau bowallakaeh ya'am-hei kamu,dengaq sini baik2 bikam dey?-bape harge fursah sa'id-saya bangga bertemu awak ma'elish-sowi hagah thani-ade pepe agi? ba'din namal aeh-pastu hanya sebahagian sahaja..practice sampai terbelit lidah ni nk ikut logaht mesir sangat..h0h0...ni bolom lagi blaja bahasa republik chech..berpusing anak tekak plak nanti..ermm... perjalanan ku/KITA masih jauh dinaungi kabus2 pagi,tiada ternampakan bahaya didepan kalau tiada ilmu penyuluh jalan,duri ujian itu yg menyebabkan kita lebih berhati2,agar diri lebih matang dalam menilai kehidupan dari kacamata seorang insan bergelar muslim ''dan siapakah yg lebih baik perkataannya daripada org yg menyeru kepada ALLAH dan mengerjakan kebajikandan berkata''sesungguhnya aku termasuk org2 muslim(yg berserah diri''-fussilat:33 -tidak lupa jua sesame kita men'donate'kan al-Fatihah kepada mereka yg pergi dulu dari kita 1)ammar mesir 2)yasmin ahmad(kalo x silap) 3)syafiq(pak uteh's son) 4)syuhada palestin ....semoge menjadi peringatan buat kita yg tertinggal ini untuk tros boost up our keghairahan dalam beribadat kpdNYA..ALLAH ingin merehatkan mereka dari bahana dahsyat dunia ini dengan mematikan mereka...
video

1 comment:

+akufobia+ said...

bahasa arab pasar la tu.dush.jom jaga niat?rindu azzam.sob.