revolutionalists

6/22/11

kakiku dibibirmu

                            salam to all lovers and readers!tq atas supports yang x putus2 sehinggalah blog ak idup sehingga ke jam yang ini.act ak dah lama bercita2 nak story plus share dengan anda sekaliannya tentang peri pentingnya pemilihan kasut untuk kelestarian kesihatan yang berpanjangan(bercakap gaya juru runding pemilihan kasut untuk 3 saat.wuhuhu).

                          yup.ak setuju jika kita boleh umpamakan kaki ibarat akar pepohon.Pokok yang baik datang dari akar yang kukuh,kuat,sihat dan cerdas(aik!?).akibat dari akar yang rosak akan menatijahkan pokok yang sakit pula.sakit.demam dan sebagainya.begitu jua kaki.kesakitan yang dialami di kaki(esp di part calcaneus..tulang at the back of ankle) akan berjangkit sehinggalah ke tulang belakang dan kepala hendaknya.

                            teringat agi aku sewaktu di sem 2 kelas kinesiology.at that tyme sebahagian dari kami kena explain to all class members  bagaimana high heel tu dapat memberi impak kaki itu sendiri.fungsi heel(tumit) adalah sebagai platform menampung sebanyak 3 times of our weight ketika berdiri,assist in walking dan beroperasi jua sebagai force/weight distributer dari badan dan dialirkan keseluruh permukaan kaki.so...andai sahaja kita mengubah inclination atau kecondongan kedudukan heel bone atau calcaneus itu sendiri.maka dari sudut pengagihan force yang tidak seimbang akan berlaku dan menyebabkan side effects will come afterwards.

              p.l.a.n.t.a.r f.a.s.c.i.i.t.i.s adalah pain di bahagian heel disebabkan terdapat inflammation atas keradangan terjadi pada ligament yang menyambungkan dari heel ke toe.disebabkan oleh:
1)overweight/terlebih berat badan 
2)ibu mengandung(kesian mereka2 ini)
3)terlibat secara active in sports esp runners and basketballers
4)tidak memakai kasut dengan sempurna atau dalam bahasa lain tersalah beli la pulak kasut tu.
5)some combination of the above

                      SO...nampak kan...the 4th list tu..KASUT..so apa tunggu lagi...x salah do investment untuk kesihatan kaki kan?huhu..

                                                    *merah itu garang.la sangat*

tips memilih kasut sihat:
1)pergi stall atau kilang kasut waktu petang much more better..coz tyme tu fluid dalam badan dah fully occupies kat kaki..kaki kembang tyme tu.
2)cari kasut yang ada arch didalamnya
3)disamping backside dalam kasut tu tebat untuk bahagian tumit
4)jangan lupa bayar ya=)






5 comments:

+akufobia+ said...

angkat NB ke?peghh.lawa seh.

sam_senpai said...

yup...new balance...x banyak la branch dia...huhu

mina said...

2)cari kasut yang ada arch didalamnya..apa maksud dan contohnya?

sam_senpai said...

to mina:perasaan tak kasut yang ada arch/lengkungan dibahagian dalam...kalo kasut kanan..maka archnya blah kiri..begitulah sebaliknya..function arch ni dia macam nk flatkan kaki la...biasa kasut jogging macam power..n new balance byk types yg caMni..moga membantu.heeee

mina said...

ooo,mengerti maksudnya..terima kasih