revolutionalists

6/18/11

rompaklah lagi!

                                                    *umahku dah ada gaya cam penjara dah*

     pagi itu 4.45 am waktu tempatan....''aduh..sapa pulak pepagi dah kejut nih?''monolog dalam hati yang masih beku mengantuk.celik sahaja mata.aku x dapat cam langsung wajah sedaraku itu.rasanya bukan sedara itu.rasa berderau la pula darah ketika itu.sang perompak pertama itu mengikat pergelangan tgn aku dengan mengunakan cable lappy adikku yg sudah dipotong.ketika itu jua aku nampak adikku dikejut.dan diikat sama.ak masih ingat lagi satu persatu barang diangkut,bermula dari lappy adikku dan HPnya.sang perompak 1st tu mengajukan kepadaku sebatang playar muncung tirus saiz 10 barangkali sebelum memdudukan aku diruang tamu.

 pada sengga waktu itu.ak lihat,perompak ke2 muka sepet kulit putih susu menyelongkar beg DSLR abahku.sempat agi ak mintak memory card kerana didalamnya terdapat ribuan gambar bercuti kami di kuching.kata the 2nd perompak itu'tak ada nagosasi'...sumpah tyme tu rasa cam down gile..then selepas beberapa saat..the 1st perompak tu menanyakan dimanakah bilik ibuku.ak wat2 x dengar ala pekak dan mamai ditambah muka aku yg semula jadi kuyu plus cengkung.menyebabkan lakonanku berjaya.x semena-mena aku dibawak kedepan pintu bilik abah ibuku.aduh!

   aku terdengar abahku semacam menalefon polis dari dalam.''ketuk pintu itu cepat''minta the 1st perompk itu dgn sopan.ak layan jela.ketuk dan ketuk.then agaknya perompak itu benggang dia acukan spanar dileherkan ku sambil menjerit''cepat buka,sebelum ku bunuh dia''...masa ni aku rasa cam nak terputus nyawa dah.sebab ia melibatkan nyawa.ak ketuk dengan kuat.masa ni ak sendiri dgr suara ak cam sedey gile.dan ketika itu 1st perompk yg x ensem tu meminta aku ketepi dan 'bammm'...the 1st kick.but failed untuk buka.loser betul kaki perompk ni..then dia tendang agi dgn lebh kuat..dan ALLAH membenarkan pintu itu terbuka..


  lantas perompk yang x ensem tu bertanya kepada abahku'dah kol polis ke?'....abahku diam sahaja..secepat2nya perompak itu mengambil hp abahku dan mencari the previous number.then..dengan x semena2 dia gelabah...(dia dah tau abahku kol polis)..dengan sepantas kilat dia menanyak wang dan barang kemas..abahku mengatakan boleh sahaja dia ambil duit tetapi musti ditinggalkan Ic.tapi yela kan?perompak ni tahu la pula nk tolak ansur..lantas dimasukan wallet abaku kedalam poket seluar pendeknya.then dia pi katibu aku,dia selak baju untuk lihat rantai.namun tiada dijumpai rantai....


     mereka ber3(owh...lupe lak nk story the 3rd perompk..coz dia ni pemalu...sepatah haram pun dia x cakap..dia just pegang pisau jaga kat living room ja..sebab tu watak dia agak di'overshadow'oleh watak 1st n 2nd)....berlari keluar rumah ala maraton dan memanjat tembok umahku ala dak2 PLKN redah obstacles.

 bukan aku hendak bercerita dengan hepy tetapi ak inginkan agar perasaan phobia dan trauma ku dapat dileraikan sedikit demi sedikit....(kali ke 4 rumah ak dimasuki...da the 1st one ketika tahun 2007).....

Dan sesungguhnya akan Kami berikan cobaan kepadamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan, Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar.(Yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan ”Inna lillahi wa inna ilaihi rojiun”. Mereka itulah yang mendapatkan keberkatan secara sempurna dan rahmat dari tuhannya, dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk ” (Al-Baqarah: 155-157).

     *sesungguhnya dengan ujian itu menjanjikan kelunakan hati buat si penerima ujian.moga2.amin*



7 comments:

ReEfHoNeY said...

semoga tabah ye..ujian Allah.. :)

MuSiF said...

rahman, kena rompak lagi? alahai, ko ok x ni?

zaidul said...

Allah bersama dengan orang2 yang sabar...

MAISHARAH said...

oh man.....ang ok x?keluarga suma ok? perompk tu kene tgkap x..?

sam_senpai said...

to riff:betol..insyaallah..tabah

to saleh:jb der...insyaallah..dah ok dah..huhu...bagi no ko saleh..hp ak kena copek gak la

to zaidul:betol...tepat sekali(^^,)~

to mai:insyaallah..tiada kemalangan nyawa..alhamdulillah...cume harta benda sikit jela rugi...owh...polis tgh cari depa...huhu

MAISHARAH said...

sabar ye man..:)

sam_senpai said...

to mai:insyaallah mai