revolutionalists

5/17/10

sedih itu sahabat


sebelum pergi lebih jauh...mari kita hayati contoh ini:

''wah,ari ni senpai menang pertandingan lumbe lari la peringkat tadika''kata senpai dengan keriangan ribenanye

''ade org cakap 3.5 ni teruk,betulke?''bertanya makcik nokiak kepada cikgu sony akan result examnya di matrikulitas baru2 ini


kalo anda perasan,mungkin dua contoh diatas ni agak melampau..tapi hakikatnya memang benar2 terjadi..kesimpulan yg boleh kita carikkan adalah makna setiap kejayaan tu berbeza bagi setiap org.mesti ade org kata hek ele..stakat lumbe lari peringakt tadika..apa kelas,masuklah peringkat antaraplanet,baru mashuk.tapi mungkin bagi makhluk yg bernama senpai itu kejayaan besar masakan tidak dia adalah seorg yg cacat barangkali,maka dia mampu bersaing dengan manusia normal walaupun diperingkat tadika sekalipun.contoh yg ke2 adalah mungkin bagi sesetengah kita berkata'wow,poyo gile manusia tu..3.5 tu...byk..tapi still merasa tidak puas'.bagi sesetengah atau separuh orang,3.5 adalah angka yg cukup besar masakan tidak kita terpaksa study sehabes mungkin untuk mengecapi result seperti itu.tidak puas hati itu x salah..tapi jangan sampai melukakan perasaan yg laen...



kita dilahirkan dengan kemampuan,daya tahan,kepetahan,kelincahan yg berbeza...ibarat kereta yg berbeza.sungguhpun kereta itu fungsinya sebagai kenderaan selain digunakan untuk mendapatkan saman speed trap atau parking..namun kemampuan pecutannya(acceleration) yg berbeza...sebagai contoh...andai kata senpai yg drive kancil berlumba dgn ismail kalam yg mengunakan honda city new series...kompem2 la ismail kalam sampai dulu kedestinasi selepas 5 jam baru senpai sampai.sungguhpun begitu..selamat jue kan?disudut minyak pula..penggunaan kancil lebih jimat...berbanding civic...mungkin jua dengan rasa yg rendah diri..kancil tadi meluncur perlahan dijalan berbanding civic yg mungkin menanggung beberapa saman atas sebab laju...so,enjoy small...bersyukur dgn kemampuan memasing yer<3



bagi yg sudah berjaya..kejayaan itu hanyalah sebuah piala..bila2 masa akan dirampas jika tidak dijaga dengan baik...hidup ini adalah sebuah perjalanan kepada perjalanan yg lebih jauh dan luas..bersyukur dengan kejayaan itu...ingat..semakin berjaya seseorg itu,semakin besar tnggujawabnya untuk memimpin tangan sahabat yg laen untuk berjaya pula...

bagi yg merasa diri kecundang(sama sepertiku) jangan bersedih k...kekalahan bukan sesuatu noktah untuk berhenti..sebaliknya berganjak ke perenggan baru untuk melakarkan episod yg lebih gemilang.(ckp amat mudah...untuk melakukan jua mudah seandainya pernah rebah).sebenarnya hidup kita sudah ditentukan cuma usaha ke arah matlamat yg membezakan kita...sedih jua yg membuatkan kita banyak terfikir...semakin berfikir,semakin buntu..namun sebenarnya anda menemukan beberapa jalan yg lebih baik...kenal siapa thomas edison?org yg mencipta gegelung dalam mentol itu sendiri...ketika ditanya berapa banyakkah percubaan sebelum mentol berjaya dinyalakan..lantas pak cik thomas dengan muka yg selambe chacha berkata hampir seribu tapi yg berjaya cuma satu...bukankah ia merugikan,namun dengan muka yg selamba cha2,thomas menyambung...saya telah menemukan 999 cara untuk memastikan mentol terbakar....nampak x bagaimana positivenyer thomas ini?(byk lagi senanyer tokoh islam yg terbilang,cuma bagilah peluang thomas ini femes lak...)..konklusinyer...sesungguhnya semakin byk anda gagal..semakin byk pula pintu yg anda tahu untuk berjaya....teruskalah GAGAL...

'boleh jadi kamu benci sesuatu,padahal ia amat baik bagimu,dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu,padahal ia amat buruk bagimu;ALLAH mengatahui sedang kamu tidak mengatahui'-potongan ayat 216,albaqaroh

8 comments:

raremany said...

kejayaan milik kamu rahman

sam_senpai said...

wah..dengan adanyer member seperti kamu..ku tak risau lagi..thanks bro

nik uqbah said...

man, wishing u the best luck :) eh 3.5 tak tinggi lagi ke? boleh mintak scholarship ape hehey

sam_senpai said...

to uqbah:ahahaha....3.5 tu sem 1...sem due ni bpe je..huhu..tapi..alhamdulillah..still 3.++

cik nadeeya said...

sangat suke entry nie.
membina. mekaceh man. :)

sam_senpai said...

alhamdulillah....suke dengar member suke bc...ku buat yg termampu jek...thanks coz sanggup belayar sampai sini..(^^,)~

Muhammad said...

Salam.. sekadar perkongsian maklumat.. Thomas Edison biasa tak tidur 2-3 hari semata-mata nak siapkan ciptaan2nya.. Kita nak berjaga lewat 2-3 jam pun dah merah mata..^^

sam_senpai said...

wah...ini lagi best nih..huhu...kekadang tu nk spend skit tuk qiam pun x larat..sama cam senpai ni..huhuh(wat segan jek ngaku)