revolutionalists

12/13/10

kerinduan mengigit tangkai hati
tidak sah bertandang tanpa hidangan sekurang-kurangnya air kosong. Seperti peringatan rakan Jawa lain yang mengetahui misi Misteri Etnik mendekati masyarakat itu kali ini, jangan sekali-kali menolak hidangan jika berkunjung ke rumah orang Jawa terutama Ponorogo kerana budaya mereka memastikan tetamu tidak pulang tanpa tekak dibasahkan dulu. .http://www.bharian.com.my/bharian/articles/MisteriEtnik_JatidiriPonorogo/Article/index_html

*diatas adalah petikan dari akhbar berita harian,dan dibawah pula kisah ku dijawa*

2 hari lepas,tengah mata melilau mencerna beberapa isu di surat khabar,ku ternampak akan tajuk misteri etnik:jawa ponorogo menyebabkan tanpa dipinta,beberapa plot kenangan minta dicantum semula.YA...jawa...tersemat kisah didada ku sampai kini.

ingat lagi ketika itu aku bersama members seangkatan yang lain dalam misi ingin menyerahkan bantuan berupa SEMBAKO(sembilan bahan pokok/asas termasuk:minyak,beras dan sebagainya) kepada masyarakat jawa gunung marbabu,jogja amnya.

mula2 tu terbit bibit2 malu kerana tiap kali bertandang kerumah mereka,masyarakat jawa,pasti kami dihidangkan dengan air teh.pehpehpeh.ditambah jua dengan gula melaka,dan keropok.bayangkanlah kalo enam rumah kami singgah.tak pecah perut dibuatnya.fuh3.naseb baik TANK besar.(ini diperakui oleh haziq bong,dan disahkan oleh zaid harithah ketika dimatrix).

itu berkenaan bagaimana mereka menyambut atau menghormati tetamu.mari pula kita lihat bagaimana kami yang setiap kali berjumpa mereka,mereka akan sapa dahulu(majoritinya begitu).2 options jek masa tu yg kami ada..samaada angguk senyum atau senyum dan cakap''ngehhh'' yg bererti ya.untuk makluman para pembaca sekalian bahasa jawa terbahagi kepada beberapa jenis..dan disana(merujuk kepada bumi indonesia) terbahagi kepada jawa kasar dan jawa halus yg hanya dikuasai oleh old timer sahaja.

satu insiden yg barangkali mencuit hati,menjentik lucu(sedap ke ayat ni?)..ketika mana hendak balik dari rumah mereka,aku terpaksa mengucapkan ayat yg berbunyi''kami mahu pulang dahulu ibu2 bapa2,terima kasih atas segalanya'' dalam bahasa jawa.aduh!gawat!macammana ni..nak speaking bhsa indnsia,mereka kurang ngerti sih.dengan muka yang dicontrol sehabis mungkin aku membaca sentences jawa yang aku tulis sebelum itu..sumpah..dah la sangkut2 plus dah macam org nk bersyair pun ada..salah panjang pendek..apatahlagi mahraj/sebutan..aiyakkkk!!!

nway,semakin anda jauh berjalan,semakin besarlah ruang lingkup anda terhadap pengamatan kepada makna hidup pada yang memberi.salam

*senpai@indonesia2008*

cinta dalam hati by ungu.lagu yang sentiasa menyebabkan aku terkenang2 akan indonesia